Kovesi pune presiune pe Parlament: „Este foarte important ce se va întâmpla”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on februarie 14, 2017 with No Comments

In a picture taken on Wednesday, April 8, 2015 Laura Codruta Kovesi the chief prosecutor of Romania's anti-corruption authority, the DNA, speaks during an interview with the Associated Press in Bucharest, Romania. Under communism, the justice system was a man’s domain; in the 1990s, with the advent of democracy and capitalism in Romania, men left poorly paying state prosecutor and magistrate jobs and the result is that 60 percent of Romania’s prosecutors and judges today are women.(AP Photo/Vadim Ghirda)

In a picture taken on Wednesday, April 8, 2015 Laura Codruta Kovesi the chief prosecutor of Romania’s anti-corruption authority, the DNA, speaks during an interview with the Associated Press in Bucharest, Romania. Under communism, the justice system was a man’s domain; in the 1990s, with the advent of democracy and capitalism in Romania, men left poorly paying state prosecutor and magistrate jobs and the result is that 60 percent of Romania’s prosecutors and judges today are women.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Laura Codruţa Kovesi pune presiune pe Parlament pentru adoptarea legii de aprobare a OUG 14, care a abrogat OUG 13. Procurorul-şef al DNA vorbeşte într-un interviu pentru Deutsche Welle despre un regres în lupta anti-corupţie.

“Evenimentele din ultima perioadă ne arată că reformele care s-au făcut în sistemul de justiție pot fi reversibile, dacă modificări legislative care afectează lupta anti-corupție ar fi adoptate. Pentru a menține toate rezultatele care s-au obținut este necesar să asigurăm stabilitatea cadrului instituțional și organizațional al DNA”, afirmă Kovesi.

Întrebată ce se va întâmpla după abrogarea ordonanţei de modificare a Codului Penal, şefa DNA a răspuns: “Răspunsul final o să-l avem după votul din parlament. Ordonanța de abrogare a fost transmisă parlamentului și este foarte important ce se va întâmpla prin votul din parlament.”

Kovesi a reamintit posibilele efecte ale intrării în vigoare a OUG 13, însă a continuat să prezinte datele iniţiale eronate ale DNA. “Dacă aceste modificări ar fi intrat în vigoare, sau dacă vor intra în vigoare, vor fi afectate în primul rând dosarele pe care le avem în investigare. Sunt peste 2.100 de dosare care au ca obiect infracțiunile de abuz în serviciu în instrumentare la DNA. Apoi, în ultimii trei ani au fost trimiși în judecată peste 1.170 de inculpați pentru infracțiunea de abuz în serviciu, iar prejudiciile stabilite în aceste dosare trimise la instanță este de peste un miliard de euro”, a afirmat şefa DNA. Este însă greu de crezut că toate dosarele ar avea un prejudiciu sub 200.000 de lei (aşa cum prevedea OUG 13). Chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, prejudiciul s-ar ridica la câteva zeci de milioane de euro, nu la un miliard.

sursa: stiripesurse

No Comments

Comments for Kovesi pune presiune pe Parlament: „Este foarte important ce se va întâmpla” are now closed.