Iosif Matula: „Criza economică și financiară a blocat instrumentele alternative de creditare, în special în regiunile din statele recent aderate”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on decembrie 03, 2013 with No Comments

Europarlamentarul arădean, Iosif Matula a fost prezent la cea de a cincea reuniune a Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European cu reprezentanţii parlamentelor naționale. Dezbaterea a avut drept obiectiv discutarea unor aspecte importante privind punerea în aplicare a viitoarei politici de coeziune, stadiul acordurilor de parteneriat, precum și perspectivele financiare pentru perioada 2014-2020. La reuniune au participat Raimundas Karoblis, ambasadorul Lituaniei pe lângă UE, Theodoros Sotiropoulos, ambasadorul Greciei pe lângă UE, precum și Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională. Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deținută  în prezentde Lituania,vafi preluată de Grecia de la 1 ianuarie 2014. Europarlamentarul Iosif Matula a subliniat rolul crucial al viitoarei politici de coeziune în combaterea efectelor crizei economice și financiare. Totodată, acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește Acordurile de Parteneriat, care trebuie elaborate de fiecare stat membru și care stabilesc obiectivele tematice de dezvoltare și alocare a fondurilor europene în perioada 2014 – 2020.

Criza economică și financiară a stopat procesul de convergență, agravând astfel disparitățile dintre regiuni. În acest context, programele politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 trebuie puse cât mai repede în aplicare pentru a-și dovedi eficiența. 1 ianuarie 2014 trebuie să fie startul pentru o Uniune Europeană performantă”, a declarat europarlamentarul democrat-liberal, vice-coordonator  al Comisiei pentru Dezvoltare Regională. Acesta a insistat asupra rolului deosebit de important pe care îl joacă instrumentele alternative de creditare și finanțare pe termen mediu și lung în procesul de redresare economică. „Criza economică și financiară a blocat instrumentele alternative de creditare, în special în regiunile din statele recent aderate. Au fost salvate băncile din criză, dar oare băncile și alte instituții de finanțare sunt dispuse să sprijine la rândul lor dezvoltarea economică în aceste state în vederea depășirii crizei?”, a conchis Iosif Matula.

No Comments

Comments for Iosif Matula: „Criza economică și financiară a blocat instrumentele alternative de creditare, în special în regiunile din statele recent aderate” are now closed.