Interviu acordat de Gheorghe Falcă la finalul lui 2014

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on ianuarie 02, 2015 with No Comments

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, face inventarul politic al anului 2014, într-un interviu de final de an. Acesta a fost unul dintre principalii susţinători au fuziunii PNL-PDL, făcând parte din comisia de unificare a celor două partide. Dacă în urmă cu un an lupta cu Predoiu pentru statutul de prezidenţiabil al PDL, Gheorghe Falcă a devenit unul dintre liderii noului PNL care a fost alături de Klaus Iohannis la principalele mitinguri de campanie. Cunoscut şi pentru faptul că este finul lui Traian Băsescu, primarul municipiului Arad vorbeşte în interviul acordat stiripesurse.ro şi despre perspectiva de a face parte dintr-un viitor guvern PNL, dar şi despre Klaus Iohannis, cel care ar trebui să asigure, în viziunea lui Falcă, continuitatea proiectelor bune începute de Traian Băsescu.

Reporter: – Cât de departe este “tabloul” politic actual de ceea ce v-aţi fi imaginat în urmă cu un an?

Gheorghe Falcă: – Nu e prea diferit de ceea ce mi-am imaginat. Am susținut încă dinainte de europarlamentare că, prin unificarea dreptei, avem toate șansele să câștigăm alegerile prezidențiale. Iată că acest lucru s-a întîmplat. N-am anticipat însă că victoria va fi atât de categorică și că va duce la colapsul retoricii pesediste. A fost puțin suprarealist să-i văd pe Victor Ponta și ai lui vorbind despre necesitatea statului de drept și despre reformarea PSD. Chiar am avut o mică speranță că vor înțelege că a venit timpul să abandoneze politica matrapazlâcurilor și a festivismului lipsit de substanță. Însă această ordonanță de urgență prin care se legalizează posibilitatea renunțării la titlul de doctor este, pentru mine, dovada că Victor Ponta nu se va schimba niciodată.

Rep.: – Care sunt principalele realizări politice personale din anul 2014?

Gh. F.: – Pentru mine a fost clar de multă vreme că România are nevoie de o forță de dreapta puternică și unită. De aceea am fost unul dintre primii susținători ai fuziunii dintre PNL și PDL și am depus toate eforturile ca această fuziune să devină realitate.

Rep.: – Dacă puteţi să-mi spuneţi şi două eşecuri politice (personale sau în care aţi fost direct implicat) din 2014. Eventual decizii care acum, privind retrospectiv, v-aţi dori să fi fost diferite.

Gh. F.: – Aș putea spune că o bătălie pierdută au alegerile preliminare PDL pentru nominalizarea candidatului la președinție. Nu am reușit să scot acele alegeri din logica considerentelor tactice, de moment, și să provoc o dezbatere substanțială asupra a ce este și a ce ar trebui să-și propună dreapta românească în această etapă istorică. Însă am convingerea că pot face din această înfrângere de etapă un punct de pornire pentru modernizarea partidului.

Rep.: – Când credeţi că va ajunge noul PNL la guvernare şi cum (o nouă majoritate parlamentară prin alianţe noi, guvern minoritar, alegeri anticipate etc.)?

Gh. F.: – Viitoarea guvernare a PNL va avea o legitimitate populară și nu una dată de negocieri în spatele ușilor închise sau de manevre politice. Negocierea și compromisul sunt instrumente politice absolut normale, dar fundamentul unei guvernări eficiente nu poate fi dat decât de un mandat clar din partea electoratului. Suntem dispuși să așteptăm până la alegerile din 2016 pentru că nu ne dorim o guvernare pompieristică, cu scopul de a rezolva momentan o problemă sau alta, ci una prin care România să facă saltul către o țară prosperă și cu adevărat europeană.

Rep.: – După ajungerea noului PNL la guvernare, aţi fi dispus să vă asumaţi o funcţie în aparatul guvernamental, sau v-aţi dori să rămâneţi primar al municipiului Arad?

Gh. F.: – Sigur. Activitatea mea politică nu s-a limitat niciodată la un orizont strict local. În același timp, am crezut că trebuie să-mi construiesc cariera politică pas cu pas, fără să ard etapele, pentru că nu mă interesează titlurile de pus în vitrină. Dar astăzi pot să afirm că am o experiență politică și administrativă care, lăsând la o parte falsa modestie, îmi dau dreptul să afirm că aș putea să ofer soluții la problemele României dintr-o poziție guvernamentală.

Rep.: – Care credeţi că sunt punctele comune şi diferenţele esenţiale dintre Klaus Iohannis şi Traian Băsescu?

Diferența dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis este diferența dintre cel care a construit o fundație solidă și cel care trebuie să clădească pornind de la această fundație. Poziția pro-europeană a României și parteneriatul strategic cu Statele Unite le par unora floare la ureche. Dar vedem că în regiunea noastră se vorbește de democrație iliberală, că Victor Ponta cere ajutor pentru reformarea PSD-ului de la o grupare comunistă cu evidente înclinații rusofile, că președintele Erdogan a declarat că musulmanii au descoperit America cu trei sute de ani înainte de Columb și, în ciuda faptului că Turcia aspiră la statutul de membră UE, propune modelul unei teocrații. Sînt himere care, din păcate, tensionează spațiul politic în care ne aflăm. Traian Băsescu, în schimb, a articulat limpede atașamentul României pentru democrația liberală, fundamentată pe statul de drept, libertatea presei și economia de piață. Iar Klaus Iohannis trebuie să consolideze această direcție.

Rep.: – Cum este afectată soarta municipiului Arad de alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României?

Gh. F.: – În mod direct, alegerea lui Klaus Iohannis n-are nici un efect asupra administrației arădene. Sper însă că, din calitatea de președinte, Klaus Iohannis va reuși să tempereze apetența guvernului Ponta de a folosi relația guvern – autorități centrale ca pe o armă de presiune politică.

Rep.: – Legea de adoptare a OUG 55/1014 privind migraţia politică a aleşilor locali a fost declarată neconstituţională de CCR şi retrimisă în Parlament. Ce credeţi că ar trebui să se întâmple cu aleşii locali care au schimbat partidul în cele 45 de zile?

Gh. F.: – Îmi pare rău că discuția se focalizează pe primari. Adevărata problemă o constituie Guvernul Ponta. Pentru că acea ordonanță, la care se aduagă aceasta ce oferă posibilitatea renunțării la titlul de doctor, demonstrează că PSD-ului îi lipsește un minim respect pentru Constituție și regulile democratice.

Rep.: – Credeţi că în 2015 este necesară vreo măsură politică (adoptarea/modificarea unei legi, spre exemplu) pentru ca activitatea dumneavostră de primar să fie mai uşoară şi eficientă?

Gh. F.: – E nevoie nu doar de o singură lege sau măsură, ci de o reformă profundă a administrației locale. Nu e admisibil ca în România mileniului III să existe județe conduse ca niște moșii. Nu putem spera că DNA va rezolva această situație. E responsabilitatea partidelor politice să construiască mecanismele unei administrații locale profesioniste, orientată către nevoile comunității.

Rep.: – Cum vedeţi anul 2015 din punct de vedere politic? Câteva evenimente importante care credeţi că vor avea loc în 2015…

Noi, cei din interiorul PNL, nu trebuie să ne culcăm pe laurii victoriei. Avem sarcina de a duce la capăt fuziunea dintre PDL și fostul PNL. Noul partid trebuie să dispună de mecansime eficiente de selectarea a liderilor și a profesioniștilor susținuți de partid pentru funcții publice. În același timp trebuie să găsim soluțiile de deschidere a partidului către societate. Dialogul cu electoratul nu trebuie limitat doar la campaniile electorale și nu trebuie să aibă loc doar prin intermediul votului. Societatea trebuie să fie o sursă continuă de idei și de oameni pentru partid. În ce privește PSD-ul, cred că acest partid va fi scena unor mari tensiuni și că va trece printr-o etapă de transformare. Dacă rezultatul va fi un partid mai bun sau mai rău, rămâne de văzut.

sursa: http://www.stiripesurse.ro/interviu-gheorghe-falca-iohannis-trebuie-sa-cladeasca-pe-fundatia-asezata-de-basescu_943171.html

No Comments

Comments for Interviu acordat de Gheorghe Falcă la finalul lui 2014 are now closed.