Gingașul terorism secuiesc (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 06, 2015 with No Comments

titca

scris de: Cristian Țițca

Încă din start doresc să precizez faptul că acest material jurnalistic nu își dorește a fi și nu este o pledoarie naționalistă. Astfel încât rog toți mega-patrioții, dacii și romanii, urmașii lui Ștefan sau descendenții lui Avram Iancu să nu citească rândurile de mai jos.

După tentativa de atentat terorist de la Târgul Secuiesc, dejucată de servicii chiar în ziua națională, mi-am impus să nu fac caz de necaz. Mi-am spus atunci că pentru un idiot nu are rost să condamni o comunitate. Pentru un pom uscat nu trebuie tăiată o pădure. Și am rămas plăcut surprins de faptul că, oricât de mânjită cu noroi ar fi presa română, oricât de politizate ar fi trompetele de media ale partidelor, noi, ziariștii români, am dat dovadă de inteligență atunci când am refuzat să mediatizăm excesiv tentativa unui idiot de a arunca în aer două țări. Știu, conspiraționiștii vor spune că nu a fost meritul presei ci că undeva, la nivel înalt, s-a decis că e mai bine să fie liniște pe ogoarele media, decât să fie agitație pe câmpurile diplomației.

În teoria luptei anti-teroriste se spune că nu numărul de victime ale unui atentat contează, ci mediatizarea acestuia. Adevărat. Teroriștii nu aruncă în aer avioane, discoteci sau redacții de ziare pentru a trimite în ceruri cât mai multe suflete. Fac asta pentru ca pe prima pagină a ziarelor să apară cauza lor. De aceea, majoritatea experților anti-tero susțin că cea mai bună modalitate de a stopa numărul atacurilor teroriste este de a limita pe cât se poate de mult mediatizarea acestora. La nivel mondial deja vedem că această teorie este pusă în practică. Când teroriștii ISIS au doborât un avion plin cu ruși în Egipt, Kremlinul a avut grijă să tragă mâța de coadă până la calendele grecești și să nu recunoască faptul că acțiunea a fost una planificată. Abia după săptămâni bune rușii au declarat că iau în calcul posibilitatea unui atentat terorist, iar după alte săptămâni au recunoscut veridicitatea acestuia. De ce? Tocmai pentru a minimiza impactul mediatic al acțiunii. Și bine au făcut. La fel au reacționat decurând americanii, după ce doi nebuni musulmani au ucis 14 persoane într-un atac la un centru social. Deși se știa că atentatorii sunt fanatici musulmani, autoritățile americane au prelungit recunoașterea de facto a acestei acțiuni, declarând că e vorba doar de un schimb de focuri, tocmai pentru a anula impactul media așteptat de teroriști. Tind să cred că la nivelul luptei anti-teroriste se schimbă paradigma iar serviciile și-au dezvoltat noi căi de limitare a acțiunilor terorirștilor.

De 1 Decembrie, un secui retardat, alături de alți secui retardați, ar fi vrut să plaseze o bombă la parada din centrul orașului Târgu Secuiesc. Serviciile au intervenit, retarzii au fost arestați, bomba nu a fost amplasată, parada a avut loc. Pupat Piața Independenții, ce mai! Știrea a fost prezentată marginal (PRO TV, spre exemplu,  nici măcar nu a difuzat-o în ziua respectivă) tocmai pentru a nu da apă la moară idioților care vor să arunce români în aer. Semn că și serviciile române s-au aliniat la noua strategie de limitare a atentatelor teroriste.

Am rămas însă neplăcut surprins de reacția din media a celor care s-au trezit luând apărarea teroriștilor imbecili din secuime. Dacă în România, așa cum spuneam, presa arelatat oarecum marginal evenimentul, în Ungaria s-a produs o isterie națională. Toate organele de media, indiferent de orientare politică, au reacționat pe prima pagină. Ideea generală propagată de media maghiară a fost: ,, românii inventează atentate teroriste pentru a aresta unguri nevinovați”. Că presa maghiară a reacționat așa, era de așteptat. În pusta lui Orban nu există democrație ci doar libertatea de a exprima părerile conducătorilor. Iar Ungaria are niște explicații de dat legate de susținerea organizației ,,64 de comitate”, organizație din care făceau parte și retarzii teroriști secui.

Baiul e că și în presa noastră au început să cânte trompetele Budapestei. Și cântă aceași partitură:,,românii inventează atentate teroriste pentru a aresta unguri nevinovați”. Pe scurt, trompetele ungurești apelează la un truc vechi al NKVD-ului, prin care se descrie o teorie a conspirației, pentru ca mai apoi să motiveze acțiunea autorităților române ca fiind una restrictivă, în total dezacord cu drepturile omului. ,,SRI, spune trompeta, se află în nevoi financiare. Iar acum, înainte de schițarea proiectului de buget pentru anul viitor, inventează atentate pentru a convinge Guvernul să îi aloce fonduri fără număr”. Aceasta ar fi teoria conspirației. Doar că trompetele uită să spună faptul că nici măcar o secundă nu s-a pus problema tăierii de fonduri de la SRI. De altfel, în legea bugetului, SRI primește la fel de mulți bani ca înainte. Iar proiectul legii bugetului a fost întocmit înainte de tentativa de atentat a retarzilor secui, nu după. De asemenea, propaganda maghiară încearcă să ne explice faptul că teroristul Istvan nu putea fabrica o bombă, ci doar niște petarde de Revelion. În Afganistan am pierdut câteva zeci de vieți de soldați români. Majoritatea acestora au murit din cauza unor dispozitive explozive improvizate. De regulă aceștia treceau cu transportoarele blindate peste aceste dispozitive care se declanșau atunci când senzorul de presiune era călcat de una din roțile TAB-ului. Vă dați seama ce putere explozivă aveau aceste dispozitive improvizate, din moment ce străbătea blindajul transportoarelor și îi ucidea pe cei din interior! Iar rețeta acestui coctail exploziv o poate reproduce orice elev conștincios care studiază fizica și chimia la liceu. Ei bine, exact același tip de bombă dorea și reprezentantul celor 64 de comitate din secuime să realizeze, diferit fiind însă modul de detonare, explozia fiind comandată de la distanță. Teroristul nostru achiziționase, de la o firmă de materiale pirotehnice din Timișoara, câteva sute de petarde, urmând ca mai apoi să folosească materialul exploziv din ele pentru construirea bombei. Dar când spunem petarde, vă rog frumos să nu vă gândiți la pocnitorile pe care le folosim noi de Revelion. Deloc. E vorba de petarde mai speciale, pentru care ai nevoie de licență de folosire. De altfel, după apariția acestui scandal, respectiva firmă a publicat pe YouTube un clip video în care arată clar forța acestui tip de petarde. Spre exemplu, o singură petardă de acest gen detonată în apă a aruncat în aer o coloană de aproximativ doi metri de lichid! Haideți să ne imaginăm care ar fi forța combinată a peste 400 de astfel de dispozitive!

E clar, dacă secuiul terorist ar fi apucat să își amplaseze dispozitivul unde vroia, vorbeam acum de câteva zeci, poate sute de morți. Există opinii ale unor specialiști militari conform cărora numărul morților ar fi ajuns la peste 150 pe loc! Așadar chiar nu e loc de miștocăreală aici.

Acum, spre final, trebuie să ne uităm și la imaginea de ansamblu. Organizația ,,64 de comitate” este interzisă în România, deși în Ungaria aceasta funcționează bine-merci. Surse oficiale susțin că aceasta are filială și în Arad, ceea ce trebuie să ne dea de gândit. Aceleași surse oficiale ne demonstrează faptul că în Harghita și Covasna această organizație a fost sprijinită cu fonduri de la Consiliul Județean, bani acordați sub pretextul organizării unor tabere sportive. Ori alimentarea cu fonduri a unor organizații, hai să nu le spunem teroriste, ci indezirabile, constituie infracțiune penală. De aceea stau și mă întreb de ce șeful CJ Harghita și șeful CJ Covasna mai respiră încă aerul moale al libertății? Oricât de mult s-ar chinui trompetele maghiare să îmi spună că autoritățile române sunt dure și nemiloase cu pașnicii teroriști secui, eu mă declar revoltat de faptul că aceleași autorități sunt moi și neputincioase cu tot acest sistem alimentat din banii noștri, sistem care, iată, ia în calcul uciderea de cetățeni români!

În final mai am o nelămurire legată de activitatea SRI. Serviciul nostru drag și scump a recunoscut într-un comunicat de presă că îi monitoriza pe gingașii teroriști secui încă din luna octombrie. Cu toate acestea, după atentatele de la Paris, același SRI declara că în România nu va fi ridicat codul de alertă teroristă și că acesta va rămâne la nivelul ,,precaut”. Aceasta în același timp în care SRI monitoriza organizația din Târgul Secuiesc. Aici avem nevoie de niște răspunsuri clare. Nu de niște teorii ale conspirației.

No Comments

Comments for Gingașul terorism secuiesc (editorial) are now closed.