Ghiorocanii, în număr mare la campania „Ghioceii prevenţiei cardiace” (FOTO)

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on noiembrie 18, 2014 with No Comments

Campania „Ghioceii prevenţiei cardiace” dă deja primele rezultate. În Ghioroc, prima locaţie a campaniei, peste 150 de cetăţeni au fost examinaţi şi li s-au făcut analize medicale gratuite. Se estimează ca numărul acestora să fie peste 700, într-o primă etapă a acestui proiect generos, iar analizele nu vizează doar sistemul circulator, ci şi cel auditiv respectiv oftalmologic.

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad şi iniţator al acestui proiect, consideră că „efectuarea analizelor periodic trebuie să fie un act de normalitate, pentru că astfel se poate lucra foarte mult în domeniul prevenţiei. Am început la Ghioroc pentru că este o zonă rurală şi este cunoscut faptul că în zonele rurale cetăţenii sunt mai puţin dispuşi să meargă la medic periodic. Vom lua ca reper Ghiorocul şi vom face un studiu pentru a vedea atât incidenţa bolilor cardiace, cât şi posibilităţile de tratare a acestora”.

Totodată, Nicolae Ioţcu subliniază că inclusiv această campanie face parte din strategia Consiliului Judeţean Arad de modernizare a actului medical, prin investiţii în dotări spitaliceşti şi în resurse umane. „Tot ceea ce facem în domeniul medical, cele peste 17 milioane de euro investite sau în curs de realizare, au un singur scop: sănătatea arădenilor! Ne dorim spitale performante pentru că sănătatea este cel mai de preţ lucru în viaţa fiecăruia dintre noi” a declarat Nicolae Ioţcu.

La rândul ei, Teodora Olaru, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, subliniază „importanţa efectuării analizelor medicale periodice, cât şi consultarea cadrelor medicale, la cele mai mici simptome de afecţiuni cardiace. Mă bucur că locuitorii din Ghioroc au răspuns iniţiativei noastre şi au venit în număr mare la analize”.

Această campanie a fost iniţiată de Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică şi Patronatul Medicilor de Familie Arad, şi îşi doreşte responsabilizarea cetăţenilor în ceea ce priveşte menţinerea stării de sănătate (prin controale medicale periodice, respectarea regimului de viaţă recomandat de medic etc.), respectarea tratamentului prescris de medic (doze, durată), dar şi creşterea gradului de comunicare între cadrele medicale şi pacient. Analizele vor fi efectuate în cadrul Compartimentului de îngrijiri Paleative, Ghioroc şi vor consta în măsurare greutate, înălţime, circumferinţă abdominală, analize de sânge (colesterol, trigliceride, glicemie), electrocardiogramă, ecografie abdominală.

***

Tot astăzi, Nicolae Ioţcu a efectuat o vizită la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu prilejul sosirii unor ajutoare din partea unui Spital din Frankfurt. Este vorba în special de mobilier, aparatură electrică şi ustensile medicale: frigidere medicale, paturi electrice, noptiere, dulapuri şi scaune cu rotile, dar şi pampers, faşe sterile etc.

„În ciuda investiţiilor masive făcute de Consiliul Judeţean Arad, de când am preluat Spitalul, mai avem mult de investit. Trebuie să recuperăm zeci de ani, în care nu s-a investit sau s-a investit foarte puţin, de aceea orice ajutor este binevenit. Mulţumesc pe această cale partenerilor germani, cât şi Asociaţiei «Cetatea Voluntarilor» pentru acest ajutor” a declarat Nicolae Ioţcu.

Aceste ajutoare au sosit prin intermediul Asociaţiei „Cetatea Voluntarilor”, acţiunea fiind coordonată de AnaMaria Nyeki. Valoarea totală a ajutoarelor este de peste 10.000 de euro.

***

Prezenţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost finalizată odată cu vizita la viitorul Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă, aflat în proces de finalizare. „În acest moment s-a recompartimentat spaţiul în care va funcţiona noul Cabinet şi preconizăm ca în luna decembrie lucrările să fie gata. Cabinetul de Medicină Dentară de Urgenţă este extrem de necesar, având în vedere că Spitalul Judeţean nu avea un astfel de serviciu medical” a completat Nicolae Ioţcu.

Consiliul Judeţean Arad a finanţat atât recompartimentarea spaţiului necesar bunei funcţionări a Cabinetului, cât şi dotarea acestuia cu aparatură, valoarea totală fiind de aproximativ 200.000 de lei.

[nggallery id=242]

No Comments

Comments for Ghiorocanii, în număr mare la campania „Ghioceii prevenţiei cardiace” (FOTO) are now closed.