Gheorghe Falcă: Îmi doresc ca fiica mea și fiicele dumneavoastră să nu simtă niciodată că anumite căi sau alegeri le sunt închise, ori imposibile, doar pentru că întâmplarea a făcut ca ele să se nască femei

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: ,

Published on noiembrie 02, 2022 with No Comments

Vreau să salut inițiativa deosebită a președintelui interimar al Senatului, doamna Alina Gorghiu, care a reușit, prin organizarea Conferinţei internaţionale „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional”, să aducă în atenție un subiect la care eu, ca tată, ca om, țin foarte mult. Și doresc de asemenea să apreciez atât prezența și mesajul doamnei Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, cât și mesajul președintelui Klaus Iohannis.

În ultimii ani – a spus președintele Iohannis, din păcate nu au fost înregistrate progrese în acest sens (al egalității de gen), iar numărul femeilor care ocupă poziții de conducere în administrația centrală sau locală e în continuare mic. Este esențial ca fiecare femeie să aibă șansa de a-și alege fără bariere cariera pe care vrea să o urmeze, a mai spus președintele. Iar acesta este, cred eu, aspectul cel mai important în ceea ce privește egalitatea de gen.

Ca tată, îmi doresc ca fiica mea și fiicele dumneavoastră să nu simtă niciodată că anumite căi sau alegeri le sunt închise, ori imposibile, doar pentru că întâmplarea a făcut ca ele să se nască femei! E o absurditate și nu putem, pur și simplu, să mai permitem așa ceva în epoca noastră.

Doamna Maia Sandu a semnalat un lucru deosebit de important: Unii bărbați de la noi spuneau acum doi ani că femeile nu au ce căuta în politică. Dar cetățenii au pus în față valoarea omului. Este, cred eu, situația în care nu doar că ne dorim, dar situația în care trebuie să ajungem. Vrem, ca societate, și în România și oriunde, ca omul, atunci când are posibilitatea de a accede într-o funcție de conducere să fie judecat după calitățile și abilitățile sale personale, singurele care vor conta în activitatea sa. Și despre asta e vorba atunci când cerem și susținem egalitatea de gen.

Femeile, nici în România nici altundeva, nu au nevoie de politețurile sau discriminarea pozitivă a nimănui deși, ca europarlamentar, eu nu mă opun unor politici de încurajare a implicării femeilor în diverse activități unde nu sunt corect reprezentate. Femeile au nevoie – în opinia mea tată al unei fiice minunate, de soț, de om – exact de ceea ce spunea Klaus Iohannis: să nu li se ridice în față bariere artificiale atunci când își aleg o profesie de exemplu, doar pentru că sunt femei. Consider că trebuie să repetăm acest mesaj cât mai des și oriunde, pentru că avem, într-adevăr, nevoie de un salt al mentalităților în acest domeniu.

Și consider că putem să obținem schimbare inclusiv prin puterea exemplului. În ultimul meu mandat ca primar al Aradului, sunt fericit să amintesc, PNL a avut mai multe femei alese ca și consilier local decât bărbați. Iar în 2020, colegele noastre s-au aflat la toate alegerile pe locuri eligibile.

Dar asta nu s-a întâmplat forțat sau impus. S-a întâmplat pentru valoarea umană și profesională a colegelor noastre, pentru munca și experiența lor, pentru implicarea lor. S-a întâmplat însă, și pentru că nu au avut în față acele bariere artificiale de care vorbeam. Pur și simplu, ca organizație, ne-a interesat potențialul persoanei de a aduce o contribuție la viața municipiului sau a județului nostru, nu genul acesteia. La fel, apreciez fără rezerve contribuția colegelor din echipa mea de la Bruxelles la reușita mandatului încredințat de români, tocmai pentru nivelul ridicat al muncii lor, într-un mediu extrem de complex, dar totuși, într-un mediu în care calitatea muncii și nu genul lor contează. Este atât de normal. 

Prin urmare, evenimentul organizat de doamna președinte al Senatului, Alina Gorghiu, este, cred eu, mai ales prin mesajele transmise clar, unul care poate reprezenta, iar eu așa sper, o cotitură în ceea ce privește politicile publice din România pentru încurajarea egalității de gen, adică pentru dărâmarea barierelor artificiale și pentru a da șansă fiecărei persoane, indiferent de genul său, să își împlinească visele, potențialul și rodul muncii sau al studiilor sale. Cred că avem mare nevoie de acest lucru în societatea noastră. 

No Comments

Comments for Gheorghe Falcă: Îmi doresc ca fiica mea și fiicele dumneavoastră să nu simtă niciodată că anumite căi sau alegeri le sunt închise, ori imposibile, doar pentru că întâmplarea a făcut ca ele să se nască femei are now closed.