Forum România-Republica Moldova, la Arad

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on noiembrie 17, 2022 with No Comments

Cel mai amplu forum România-Republica Moldova, organizat vreodată la Arad, are loc începând de astăzi, până sâmbătă, la Universitatea „Aurel Vlaicu” și la Consiliul Județean Arad. Un număr de 63 de participanți din Republica Moldova și peste 40 de primari din județul Arad, universitatea, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Spitalul Județean, Camera de Comerț, sunt implicate în acest eveniment major. Se dorește nu doar realizarea unor schimburi de exeperiență, ci și de parteneriate sectoriale concrete, pentru a transmite celor din Republica Moldova experiența Aradului în domeniul dezvoltării locale prin accesarea de fonduri europene.

Printre participanții din Republica Moldova la evenimentul de la Arad sunt patru președinți de raioane, șeful secției proiecte de asistență de la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, directorii Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, al Institutului Oncologic, al Spitalului Raional Fălești, al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, zece primari, rectorii sau prorectorii de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Liberă Internațională, 17 profesori, decani, directori de programe, experți, reprezentanții conducerii Centrului sportiv de pregătire a loturilor naționale din Republica Moldova, conducerea a trei posturi naționale de televiziune, directorii Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii (din Chișinău), președintele și conducerea executivă a Comitetului sectorial pentru formare profesională în ramura industriei ușoare.

Printre participanți, semnalăm și prezența prof. univ. dr. Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiteanu”, Preşedinte al Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.

Este unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice organizate la Arad, cu invitați din domenii cheie din Republica Moldova. Le mulțumesc pentru mobilizare, pentru faptul că vin la Arad să punem bazele unei colaborări între instituții și persoane fizice, în vederea transferului de experiență către colegii noștri din Republica Moldova, care se pregătesc pentru accesarea instrumentelor de finanțare europeană. Aradul este un exemplu de bune practici în acest sens, iar faptul că mediul universitar își asumă să colaboreze cu administrația locală într-un proiect atât de important, reprezintă o garanție în plus că această colaborare va fi efectivă și concretă”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a precizat la rândul său că există trei relații de înfrățire între județul Arad și raioane din Republica Moldova, iar Consiliul Județean a făcut mai multe oferte pentru pregătirea funcționarilor moldoveni, în cadrul CJ Arad, pentru scrierea de fonduri europene. „Noi dezvoltăm Aradul prin fonduri europene și știm cât este de important pentru o comunitate să aibă capacitatea să scrie, să câștige și să implementeze proiecte. La Arad, cu o contribuție de 2%, aducem 98% din fonduri europene din valoarea unor proiecte de investiții, iar banii pe care îi economisim astfel îi folosim pentru alte investiții. De aceea, avem deschidere totală față de colaborarea cu Republica Moldova și susținem inițiativa Universității „Aurel Vlaicu”, căreia îi mulțumim pentru această ocazie de a aduce împreună profesioniștii din sănătatea publică, educație, administrație, economie, sport, cultură, într-un demers fără precedent în județul Arad”.

Calendarul evenimentelor cuprinde, în cursul zilei de astăzi, o prezentare a Universității „Aurel Vlaicu”, iar vineri vor avea loc un laborator de atragere a fondurilor europene pentru administrația locală, un schimb de experiență între 60 de primari din județul Arad și primarii participanți din Republica Moldova. Ca studiu de caz, participanților din Republica Moldova li se vor prezenta obiective arădene realizate din fonduri europene și proiecte implementate cu succes în județul Arad.

No Comments

Comments for Forum România-Republica Moldova, la Arad are now closed.