Flavius Măduţa: „acţiunile bazate pe voluntariat susţin o societate deschisă şi prosperă!”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , ,

Published on martie 18, 2014 with No Comments

Deputatul Flavius Măduţa a susţinut astăzi în Camera Deputaţilor o declaraţie politică prin care a subliniat importanţa susţinerii tinerilor care doresc să participe la acţiuni de voluntariat. În continuare, redăm integral textul declaraţiei politice.

„La sfârşitul săptămânii, am participat la o întrunire a tinerilor, la Arad, care a avut ca temă prezentarea legii care susţine voluntariatul. Aproximativ 200 de tineri, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, asociaţii ale elevilor şi studenţilor au fost interesaţi de un cadru care să susţină şi să promoveze voluntariatul. Sunt convins că în toată ţara sunt sute de mii de tineri care doresc să se implice mai mult în viaţa comunităţilor, care susţin o societate deschisă, pluralistă.

Acţiunile bazate pe voluntariat sunt baza pe care funcţionează societatea civilă. Numeroase studii arată legătura directă dintre participarea ca voluntar în cadrul unor organizaţii non-guvernamentale şi atitudinile care favorizează democraţia. Acolo unde există o societate civilă puternică, susţinută prin implicarea voluntarilor, se dezvoltă o forţă civică în măsură să schimbe societatea românească în bine. Participarea la acţiuni bazate pe voluntariat răspândeşte valorile pe care se bazează o societate deschisă şi prosperă: implicarea, acţiunea civică, mecanismele prin care este controlată puterea politică, acţiunea în vederea găsirii unor soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale, atitudinea pozitivă faţă de educaţie, implicarea în acţiuni culturale.

Prin definiţie, societatea civilă trebuie să fie independentă faţă de stat, pentru a-şi atinge cu adevărat scopul. Cu toate acestea, la nivelul societăţii româneşti se simte nevoia unui sprijin acordat sectorului non-profit. Legea voluntariatului de exemplu, acordă o serie de facilităţi prin care tinerii pot fi încurajaţi să se implice în activităţi de voluntariat. Printre acestea se numără recunoaşterea activităţii de voluntariat ca practică profesională.

Cred că în perioada următoare, trebuie să dezvoltăm strategia de sprijinire a societăţii civile şi implicarea tinerilor în activităţile bazate pe voluntariat. Trebuie să gândim un cadru care să creeze o legătură între şcoli şi universităţi, pe de o parte, şi organizaţiile non-guvernamentale, pe de altă parte. Trebuie să arătăm că atitudinea pasivă, nepăsătoare conduce spre o societate închisă şi subdezvoltată. Trebuie să promovăm valorile implicării civice, prin campanii de informare, prin promovarea exemplului celor care, prin iniţiativă şi acţiune, schimbă în bine lumea din jurul lor.”

No Comments

Comments for Flavius Măduţa: „acţiunile bazate pe voluntariat susţin o societate deschisă şi prosperă!” are now closed.