Festivalul Minorităţilor la Arad

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on septembrie 04, 2013 with No Comments

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Minorităţilor de la Arad va avea loc, vineri 6 septembrie 2013 în Parcul Reconcilierii româno-maghiare, în prezenţa vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Surijan.

Vicepreşedintele PE a acceptat ca Festivalul Minorităţilor de la Arad să facă parte, din acest an, din Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor.

“Festivalul minorităților în orașul Arad, cetate culturală a diversității” va evidenția coabitarea celor nouă minorități etnice consolidate în județul Arad cu majoritatea populației românești.

Manifestarea cuprinde, ca în fiecare an, parada porturilor populare în centrul oraşului, după care reprezentanţii minorităţilor  vor prezenta un spectacol de dans şi muzică tradiţională, susţinut de ansambluri şi formaţii din judeţul Arad.

“Acest eveniment îşi propune să susţină tradiţiile şi să demonstreze solidaritatea dintre etnii. Totodată, Aradul mai face încă un pas pentru câştigarea titlului de Capitală  Culturală Europeană în anul 2021, demonstrând, prin acest eveniment, excelenta convieţuire a naţiunilor Europei în oraşul Arad, cetate culturală a diversităţii”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Festivalul Minorităţilor va debuta cu parada minorităţilor, care se va desfăşura, începând cu ora 14.00, în centrul Aradului, pe traseul: Palatul Administrativ – Teatrul Clasic “Ioan Slavici” – strada Meţianu – Piaţa Catedralei – Parcul Reconcilierii.

În Parcul Reconcilierii, de la ora 14.45, va avea loc un spectacol susţinut de formaţia de dansuri a Cercului Cultural Banat-Ja, formaţia de ţiteraşi din Dorobanţi, ansamblul de dansuri populare maghiare „Búzavirág” din Pecica,  formaţia de dansuri trandiţionale ţigăneşti a Centrului „Curcubeul” din Arad, ansamblul Sálašan al slovacilor din Nădlac, ansamblul de dansuri şi cântece populare sârbeşti  Kolo, grupul vocal ,,Lileia” (Crinul) al ucrainienilor din Târnova.

De asemenea, pe scenă vor urca dansatorii ansamblului “Zărandul” al Palatului Copiilor din Arad şi formaţia “Rapsodia”, condusă de Vasile Rus.

În Parcul Reconcilierii româno-maghiare vor fi amenajate standuri de prezentare a minorităţilor, standuri cu produse tradiţionale şi se vor desfăşura ateliere de creaţie (pictură, artizanat).

 

Programul Festivalului Minorităţilor din Arad

Vineri, 6 septembrie 2013

 

14.00 – 14.30 Parada minorităților pe traseul Primărie – Teatrul Clasic “Ioan Slavici” – Parcul Reconcilierii

14.30 – 14.45: Deschiderea Festivalului Minorităților – Parcul Reconcilierii cu participarea Filarmonicii de Stat Arad

Discursuri: Laszlo Surjan, Gheorghe Falcă, Iosif Matula

14.45-15.00: Vizitarea standurilor de prezentare a minorităților, a standului de prezentare “Anul European al Cetățenilor”, precum și a expoziției fotografice cu imagini din municipiul și județul Arad

15.00 – 16.00: Momente artistice specifice fiecărei minorități

16-16.40: Concert oferit de formaţia Rapsodia, condusă de Vasile Rus, cu selecţii din folclorul românesc și al minorităților

16.00 – 17.30: Ateliere de creație: pictură, sculptură, artă fotografică, tehnica origami

Ora 17.50 – Închiderea Festivalului

Ora 18.00 – Concert la Filarmonica de Stat Arad

 

No Comments

Comments for Festivalul Minorităţilor la Arad are now closed.