Evaluarea activităţii IPJ Arad, pentru anul 2013

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , ,

Published on ianuarie 31, 2014 with No Comments

 

Concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, Poliţia arădeană a acţionat pe parcursul anului 2013, pentru îndeplinirea obiectivelor sale: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

Rezultatele activităţii Poliţiei Arădene din anul 2013 pun în evidenţă capacitatea de mobilizare instituţională pentru a răspunde priorităţilor naţionale de integrare europeană, în paralel cu asigurarea unor servicii de calitate cetăţeanului şi contracararea eficientă a fenomenelor de criminalitate ce se manifestă în profil teritorial, atât în forme simple, cât şi complexe, organizate.

 

Trend descendent al infracţionalităţii

 

În acest sens, dacă în  primele patru luni  ale anului 2013, evoluţia indicatorilor a prezentat o creştere cu 15% a infracţionalităţii sesizate, în lunile următoare s-a constatat o scădere a acestora, ajungându-se ca la sfârşitul anului 2013, trendul să devină descrescător( + 3%).

Din analiza comparativă a datelor statistice privind infracţionalitatea sesizată în anul 2013, rezultă reducerea infracţiunilor judiciare cu 5% şi creşterea  cu 38% a infracţiunilor economico-financiare, lucru care confirmă eforturile poliţiştilor de investigare fraude pentru descoperirea şi sancţionarea acestor fapte.

 

 

Infracţiunile stradale au scăzut cu 21 la sută

 

În ceea ce priveşte  prevenirea şi combaterea criminalităţii grave, comisă cu violenţă,eforturile poliţiştilor s-au focalizat pe contracararea infracţiunilor grave, săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei. A fost continuată activitatea de prevenire şi combatere a micii criminalităţi, care deşi nu are un pericol social foarte mare, prin frecvenţa cu care se comite şi prin disconfortul social pe care îl provoacă, a constituit o prioritate.

Astfel, faţă de perioada similară a anului trecut, s-a reuşit scăderea cu  12% a infracţiunilor sesizate contra persoanei , iar infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii au scăzut cu 9% . Infracţiunile de omor au scăzut cu două fapte, cele de tentative de omor cu una, numărul celor de loviri sau alte violenţe  a scăzut cu 118 şi cele de vătămare corporală  cu 41.

Este de menţionat,  că în judeţul nostru nu s-au comis omoruri la comandă sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale

Eforturile poliţiştilor arădeni s-au concretizat şi în scăderea numărului de tâlhării, cu 21%.

În ceea ce privesc infracţiunile de furt, deşi în primele patru luni ale anului 2013, s-a constatat o creştere cu 25%  faţă de perioada similară a anului 2012, începând cu luna mai 2013, s-a reuşit o scădere semnificativă a acestui tip de fapte.

Un exemplu semnificativ în acest sens, este scăderea cu 27%  a furturilor de autoturisme.

De asemenea, urmare a managementului aplicat de către echipa de conducere a inspectoratului, infracţiunile stradale au cunoscut un trend descendent, (-21%), în paralel reuşindu-se creşterea numărului de infracţiuni constatate în flagrant.

 

Sute de persoane sancţionate pentru activităţi ilegale cu produse din tutun şi la regimul silvic

 

În cadrul acţiunilor pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse din tutun, au fost depistate 396 persoane care deţineau, transportau sau ofereau spre comercializare ţigarete netimbrate sau timbrate necorespunzător, motiv pentru care s-au aplicat  cu202 sancţiuni contravenţionale mai mult, decât în 2012.

Valoarea amenzilor aplicate este de 651.700 lei, au fost ridicate în vederea confiscării 1.096.300 ţigarete şi 14,080 kg tutun şi au fost înregistrate 48 (+9) dosare penale, în care au fost cercetate 66 (+9) persoane, pentru comiterea a 125 (+36) infracţiuni.

În vederea prevenirii şi combaterii delictelor silvice, în perioada analizată au fost organizate 555acţiuni, cu un plus de7% faţă de anul 2012. În cadrul acestor acţiuni au fost efectuate 2.228 de control, au fost aplicate 569sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.323.100 lei (+33,5%)şi a fost confiscată cantitatea de 2.335,1 metri cubi material lemnos, cu 49,48% mai mult faţă de anul 2012.

 

Locul 1 pe ţară la constatarea infracţiunilor privind regimul armelor şi

muniţiilor

 

Poliţiştii arădeni au constatat 109infracţiuni, privind regimul armelor şi muniţiilor(faţă de 38, în 2012), ocupând locul 1 pe ţară.

În anul 2013 au fost indisponibilizate în vederea confiscării 135 arme de foc:90 letale şi 45 arme neletale.

Au fost  depistate şi reţinute 183 de persoane urmărite

 

În cursul anului 2013, au fost înregistrate şi soluţionate 77 cereri de asistenţă poliţienească internaţională cu privire la 257 de persoane, precum şi 22 cereri de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, pentru infracţiuni comise în ţările Uniunii Europene, dar şi în alte state.

La începutul anului 2013, în evidenţele unităţii se aflau în urmărire naţională 197 persoane, iar în urmărire internaţională 138 persoane. În cursul anului au fost soluţionate183 cazuri.

În  această perioadă s-a solicitat urmărirea internaţională în 55 de cazuri, fiind depistate 44 persoane care figurau urmărite internaţional.

 

 

No Comments

Comments for Evaluarea activităţii IPJ Arad, pentru anul 2013 are now closed.