Elveţia va cere viză doar ţărilor non-UE

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , ,

Published on februarie 21, 2014 with No Comments

Activarea clauzei privind vizele Schengen de către Elveţia se poate face doar în situaţii excepţionale, în cazul unui aflux masiv de imigranţi, şi vizează ţările din afara Uniunii Europene, a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

Potrivit sursei citate, Elveţia a adoptat, miercuri, noile prevederile din acquis-ul Schengen, intrate în vigoare la 9 ianuarie 2014.

“Având în vedere participarea sa la Spaţiul Schengen, Elveţia a decis preluarea dezvoltărilor acquis-ului Schengen, introduse de intrarea în vigoare, la 9 ianuarie 2014, a Regulamentului nr. 1289/2013 de amendare a Regulamentului nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie”, se arată în răspunsul MAE.

Printre dispoziţiile noului regulament se numără şi cea referitoare la “posibilitatea suspendării temporare a scutirii de la obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii statelor terţe aflate pe lista pozitivă a statelor ai căror resortisanţi nu trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre”, informează Ministerul de Externe.

Activarea acestei clauze de ultim resort se poate face numai “în situaţii excepţionale”, în cazul unui aflux masiv de imigranţi.

“Această clauză se aplică exclusiv cetăţenilor statelor terţe (care nu sunt membre ale Uniunii Europene) listate în Anexa II a Regulamentului nr. 539/2001. Aşadar, clauza nu se aplică României, având în vedere calitatea acesteia de stat membru al UE”, a mai precizat MAE.

No Comments

Comments for Elveţia va cere viză doar ţărilor non-UE are now closed.