D`ale războiului! Devotament până la moarte

Written by florin lucian coita. Posted in D'ale razboiului

Tagged: , , ,

Published on mai 12, 2014 with No Comments

scris de: prof. Ioan Tuleu

În 6 iunie 1944 a început debarcarea americano-engleză pe plajele din Normandia, deschizând astfel al doilea front în Europa de vest. Situațaia germanilor era extrem de dificilă având în vedere superioritatea enormă a aliaților și faptul că forțele lor erau extrem de dispersate.  În compensație germanii se bazau pe spiritul de sacrificiu a soldaților din cele mai bune divizii ale lor. Una dintre acestea a fost „Divizia Hitlerjugend, care cuprindea în rândul ei tineri de 18-20 de ani fanatici, educați în spiritul național-socialismului și devotamentului față de Adolf Hitler. Ilustrăm afirmația printr-un episod întâmplat atunci, în vara lui 1944:

Șaizeci de grenadieri s-au închis într-o școală și sunt încercuiți de peste tot. Când își dasu seama că sunt pierduți, îi trag la sorți pe doi dintre ei.

-Treceți prin liniile canadiene și mergeți să-i spuneți lui Panzermeyer (Comandantul Diviziei n.n.) că am murit pentru fuhrer.

Cei doi soli de 18 și 19 ani ajung la pozițiile germane. În zori canadienii atacă Când pun mâna pe școală nu mai găsesc decât cadavre. Doar patru SS-iști, grav răniți, vor fi făcuți prizonieri

 

No Comments

Comments for D`ale războiului! Devotament până la moarte are now closed.