Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 23, 2014 with No Comments

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 23 aprilie. Ca si Sfantul Nicoalae, Sfantul Gheorghe este un eliberator al detinutilor si ocrotitor al saracilor. Intrucat numele lui inseamna in limba greaca “lucrator al pamantului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor, si al pastorilor.

Dionisie din Furna arata ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se reprezinta in icoane ca un tanar inalt, fara barba, cu parul carliontat, lung pana la urechi. Poarta in mana o cruce, semnul muceniciei sale. Dionisie mai arata cum se zugravesc viata si minunile Sfantului Gheorghe. Intrucat a trecut la cele vesnice fiind ucis de sabie, in unele icoane ale sfantului acesta isi poarta in mana, pe o tipsie, capul taiat. De obicei Sfantul Gheorghe este reprezentat in vesminte militare.

Insa reprezentarea cea mai cunoscuta a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe in iconografia ortodoxa este cea in care acesta este infatisat calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur.

Se reda astfel, vizual, o legenda potrivit careia Sfantul Gheorghe a salvat cetatea Silena terorizata de un balaur. Potrivit traditiei, in lacul din regiunea Capadociei din Asia Minor, traia o fiara care terifia populatia locala, ce ii oferea copii ca hrana sa-i imbuneze mania.

Cand a venit randul Elisabetei, fiica regelui, sa fie sacrificata, pe cand mergea catre lac sa-si intalneasca sfarsitul, Sfantul Gheorghe a aparut calarind un cal alb. S-a rugat Sfintei Treimi si apoi a lovit fiara cu sulita sa si a dus-o prin cetate. Monstrul ranit, spune Legenda Aurea a Sfantului Iacob de Voragine, o urmarea pe Elisabeta „de parca era un animalut umil”. Dupa aceea Sfantul Gheorghe a chemat la botez populatia cetatii.Asemanea traditii au luat nastere dupa multe secole de la moartea muceniceasca a Sfantului Gheorghe.

Imaginea Sfantului s-a imprimat in constiinta oamenilor ca un model de curaj in lupta cu diavolul. Adevarata fiara impotriva careia a luptat sfantul, a fost panica. Traind in timpul persecutiilor lui Diocletian si Maximian, cand multi crestini erau arestati si torturati si chiar executati, el a avut curajul sa mearga intr-o piata publica si sa strige „Toti zeii neamurilor sunt diavoli. Dumnezeul meu a facut cerurile si este adevaratul Dumnezeu. ” Pentru aceasta a fost arestat si martirizat. Marturia sa, se spune ca a dus la convertirea multora si a dat curaj altora care erau deja botezati.

Icoanele cu Sf. Gheorghe omorand balaurul sunt imagini simple dar puternice a luptei impotriva raului si a fricii reprezentate de monstru. Calul alb este o creatura gratioasa ca lumina, ca aerul si neinfricata ca si calaretul de pe ea. Lancea subtire cu cruce la varf este neindoita si ramane usoara in mana lui insemnand ca este puterea lui Dumnezeu care biruieste raul. Chipul Sfantului Gheorghe nu arata nici o urma de manie, ura sau anxietate. Uneori mana Mantuitorului este intinsa din ceruri in semn de binecuvantare.

De asemenea, alte reprezentari il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe invesmantat intr-o mantie rosie – rosul fiind, in iconografie, culoarea traditionala pentru martiri -, ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, purtand pe cap o diadema, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sfantul-gheorghe/sfantul-mare-mucenic-gheorghe-iconografia-ortodoxa-144677.html

No Comments

Comments for Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” are now closed.