Credincioșii sârbi din Arad sărbătoresc pe 7 Ianuarie Nașterea Domnului

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , , ,

Published on ianuarie 05, 2014 with No Comments

Credincioșii sârbi din Arad sărbătoresc, pe 7 Ianuarie, Nașterea Domnului, după calendarul de rit vechi, cel Iulian. Cu o seară înainte, în ajun de Crăciun, vor fi prezenți la biserica ortodoxă sârbă din cartierul Gai, unde vor aprinde badnjak-ul, un trunchi de stejar, conform tradiției. Sârbii spun că, cu cât focul este mai mare, cu atât anul care vine va fi mai bogat şi mai prosper.

La masa din ziua de Crăciun, sârbii servesc bucate tradiţionale, printre care şi česnica, o prăjitură din foi de aluat fraged, cu nucă sau dovleac, în care se pune o monedă. Se spune că cel care va găsi banul în bucata de plăcintă va fi cel mai norocos membru al familiei şi va aduce acasă cei mai mulţi bani.

Sârbii au pentru această sărbătoare un salut special. Cel care salută primul spune „Hristos se rodi” (Domnul s-a născut), iar răspunsul celuilalt este “Vojstina se rodi” (Adevărat s-a născut).

Conform tradiției, în ziua de Crăciun, primul om care intră în casele sârbilor trebuie să fie un tânăr, „polozainik”, care va fi recompensat cu daruri.

În ziua de Crăciun, credincioşii ortodocşi de rit vechi vor participa la Sfânta Liturghie de Crăciun, atât la biserica „Sfinţii Petru şi Pavel“ din Piaţa Sârbească, cât şi la biserica din cartierul Gai.

La ultimul recensământ, în județul Arad au fost 619 persoane care au declarat că limba lor maternă este limba sârbă.

No Comments

Comments for Credincioșii sârbi din Arad sărbătoresc pe 7 Ianuarie Nașterea Domnului are now closed.