Continuă modernizarea CET Arad, a precizat primarul Falcă

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , ,

Published on ianuarie 23, 2014 with No Comments

Municipiul Arad derulează investiții de peste 48 milioane de euro pentru retehnologizare la CET, o parte din finanțarea fiind asigurată din “certificate verzi”. Astăzi într-o conferinţă de presă, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a prezentat Mecanismului de alocare a finanțării , care a fost  recent stabilit prin HG 1096/2013 (publicata in MOf nr. 37 din 16 ianuarie 2014). Investitiile de la CET Arad fac parte din Planul National de Investitii și sunt componenta a Aplicatiei aprobata de Comisia Europeana prin Decizia C(2012) 4564 din 06.07.2012 pentru co-finanțare din fondurile obținute de România prin “certificatele verzi”. Pentru investitiile incluse se va acorda un grant de minim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de finatare fiind asigurat de beneficiar ( operatorul – producator de energie ) din surse proprii sau surse atrase .

“Prin acest program de retehnologizare a CET costurile de productie a energiei termice vor scădea la jumătate , ajungând la aproximativ 16 euro/ Gcal față de 30-32 în prezent“ a explicat primarul Aradului.

Investițiile pentru sursa de productie a CET Arad “Centrală pe ciclu combinat cu turbina pe gaze, cazan recuperator si acumulator de caldura” au o valoare estimată de 48.900.000 euro, fiind aprobate de catre consiliul local prin Hotararea nr. 120/24 mai 2012.

Investitia are doua etape de implementare :

Etapa 1 – Finalizarea si punere in functiune Cazan nr. 2 de 420 t/h cu functionare pe gaze naturale ( în lucru, finalizare în această toamnă, valoare 8.000.000 euro, in baza contractului de finantare / credit bancar dintre CET și CEC Bank, si contractului de executie incheiat cu SC ENERGOMONTAJ SA Bucuresti .) si

Etapa 2 – Investitie noua TG/KR 40 MWe + AKU  ( Turbina pe gaze/Cazan recuperator + Acumulator de caldura ), care urmeaza a fi realizata prin atragerea mediului privat, a unui investitor, in scopul finantarii investitiei de 40.400.000 euro . Municipalitatea și CET vor demara în scurt timp procedurile pentru găsirea unui investitor . Termen realizare investitie : 24 luni ( finantare atragere mediu privat in conformitate cu prevederile Studiului de oportunitate aprobata prin Hotararea Consiliului Local nr.120/24 mai 2012 )

 

No Comments

Comments for Continuă modernizarea CET Arad, a precizat primarul Falcă are now closed.