Consiliul Județean Arad consideră că ”la inimă este un leac”

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on septembrie 26, 2014 with No Comments

În condițiile în care Aradul se confruntă cu cea mai mare incidenţă a bolilor de inimă la nivel național, autoritățile județene au luat hotărârea de a constitui o comisie consultativă, ca un prim pas spre remedierea acestei situații.

Pe baza unor date certe, obținute în teritoriu, aceasta urmează să evalueze impactul bolilor cardiovasculare asupra populaţiei arădene şi să identifice instrumentele şi resursele necesare unei intervenții eficiente la nivel judeţean.

Această comisie este un demers unic în România, după un model aplicat pentru prima oară în Finlanda, acum mai bine de 30 de ani. Succesul obținut de nordici în prevenirea acestui gen de afecțiuni a dus la constituirea acestui gen de comisii și în alte state europene.

La Arad, comisia va fi formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate, Colegiului Medicilor, Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă, Asociaţiei Medicilor de Familie și a doi agenţi economici din domeniul medical – Medlife şi Medtronic.

„Am propus această inițiativă, care este o premieră în România, pentru că judeţul Arad se află în topul judeţelor din ţară în care populaţia este afectată de bolile cardiovasculare. (…) Din 21.531 de bolnavi la nivelul județului, doar 1.946 ajung să fie tratați așa cum se cuvine. Din zece  decese șase sunt cauzate de boli cardiovasculare” a spus Cristian Dina, directorul Medlife Arad.

„Draftul protocolului a fost trimis tuturor instituţiilor partenere ale acestei comisii şi toate aceste instituţii şi-au dat acordul asupra respectivului protocol. Votarea proiectului de hotărâre care se referă la comisia consultativă este actul de naştere al acestei comisii. Imediat după aprobarea prin vot comisia se va putea organiza deja. De la un pionierat, acest proiect din inițiativă locală ar ajunge să revoluționeze țara“ a declarant Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

În aceeași ședință consilierii județeni au aprobat și alte proiecte din domeniul sănătății, vizând amenajarea Secției de Pediatrie și a spațiilor verzi de la Secția TBC și Spitalul Județean.

 

No Comments

Comments for Consiliul Județean Arad consideră că ”la inimă este un leac” are now closed.