Concurs național de povestire românească, în Ungaria

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , ,

Published on mai 02, 2017 with No Comments

La Bekescsaba a avut loc vineri, 28 mai 2017, traditionalul concurs național de povestire romanească, organizat de Autoguvernarea Romanânească din Bekescsaba, reședința județului Bekes. La această amplă manifestare, a participat și E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
   
             Evenimentul s-a desfasurat la “Casa poveștilor” din Bekescsaba, la concurs participand în jur de 120 de elevi din clasele I – VIII, de la scolile generale din Ungaria la care învață copiii românilor de aici. De asemenea, au participat mulți profesori si parinți însoțitori.
            Elevii au fost impărțiți pe opt categorii, interpretând povești din literatura romana, cât și din poveștile povestitorilor romani din Ungaria.
            La eveniment au participat lideri locali si naționali ai Autoguvernarii pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și reprezentanți ai mass media de expresie românească din Ungaria. Pentru prima dată, concursul a cuprins și un concurs între școlile de unde provin elevii participanți, această competiție fiind câștigată de Școala Generală din Micherechi, urmată de școlile din Apateu (Korossegapati) și Bătania (Battonya). Cele trei școli au primit ca premiu câte un laptop.
De remarcat că acest concurs de povestire romaneasca a ajuns la ce-a de a XXIII-a editie. Prima ediție a fost organizata in anul 1993, la initiativa fostului președinte al Autoguvernării Românești din Bekescsaba, Gheorghe Gros, care începând cu acest an, dă numele concursului de la Bekescsaba. În marja evenimentului, oficialii prezenți au depus coroane de flori la mormântul lui Gheorghe Gros.
            In cadrul comunitatii romane din Ungaria sunt cunoscuti trei mari povestitori: Vasile Gurzau din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Simonca din Chitighaz (1899 – 1999) si Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904 – 1978). Povestile povestitorilor romani din Ungaria sunt studiate in cadrul orelor de civilizatie si cultura romaneasca.
Joi, 27 aprilie 2017, în sala festivă a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula(Ungaria) a avut loc un concert de muzică populară românească,  oferit de către artista Oana Lianu, din Oradea, care  s-a aflat în mijlocul românilor din Ungaria împreună cu câțiva membri ai Ansamblului folcloric studențesc al Facultății de Muzică și Arte din Oradea.

No Comments

Comments for Concurs național de povestire românească, în Ungaria are now closed.