Concert simfonic extraordinar

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , ,

Published on august 28, 2023 with No Comments

Un concert simfonic extraordinar, programat de Filarmonica Arad în parteneriat cu Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu, va avea loc joi, 14 septembrie 2023, la ora 19.00, în Sala Palatului Cultural, marcând în acest an una dintre cele mai elitiste manifestări muzicale ale Aradului.

Cuprins în seria evenimentelor conexe, desfășurate sub egida Festivalului  Internațional George Enescu, cea mai importantă manifestare culturală organizată sub înaltul patronaj al Președinției României, concertul îi are ca invitați pe Alexandru Ilie (dirijor) și Benjamin Kruithof, tânărul violoncelist luxemburghez, câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2022 (secțiunea violoncel).

Programul vizează unul dintre cele mai apreciate capitole ale literaturii simfonice universale, romantismul secolului al XIX-lea, reflectat prin  spectaculozitatea celei care a fost desemnată drept „cea mai îndrăzneaţă şi aventuroasă” partitură din literatura destinată violoncelului, Concertul în la minor op.129 de Robert Schumann, și Simfonia  nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” op.95 de Antonin Dvořák, o îmbinare ideală între limbajul tradițional european și acela al muzicii „noului continent”.

Splendida desfășurare de virtuozitate confirmă remarcabilele calități artistice ale tânărului violoncelist, prezent pentru prima oară pe scena de concerte a Filarmonicii din Arad. Benjamin Kruithof va fi acompaniat de orchestra simfonică și dirijorul Alexandru Ilie, cel care își va asuma în partea a doua a programului, versiunea bine-cunoscutei simfonii în mi minor de Antonin Dvořák.

Așa cum probabil știți, s-a ridicat cortina celei de-a 26-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional. Ineditul constă în faptul că anul acesta Aradul alături de alte șase orașe din țară – Craiova, Botoșani, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare – va găzdui unul dintre concertele conexe Festivalului Internațional George Enescu. Ne pregătim așadar pentru una dintre cele mai elitiste manifestări muzicale ale Aradului. Acest lucru nu face decât să confirme pe de o parte calitatea actului muzical pe care Filarmonica Arad reușește să-l aducă în fața publicului, iar pe de altă parte este o apreciere  față de acustica extraordinară pe care o are sala de concerte a Palatului Cultural. Felicit Filarmonica Arad pentru că a pus orașul nostru pe harta lumii în acest  domeniu.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Am fost acceptați în cadrul festivalului datorită faptului că orchestra noastră este foarte bine privită pe plan național; în plus dispunem de o sală cu o acustică excepțională. Mulți dirijori și soliști care ne calcă pragul confirmă acest lucru. Practic avem toate ingredientele de care e nevoie pentru a fi prezenți la un festival de ținuta celui care este Festivalul George Enescu. În ceea ce privește solistul, Benjamin Kruithof este câștigătorul de anul trecul al Festivalului George Enescu. Asta înseamnă că este unul dintre cei mai buni soliști la ora aceasta la nivel mondial, cu cel mai bun concert de violoncel, cel puțin aceasta este aprecierea tuturor vizavi de Concertul în la minor op.129 de Robert Schumann.”, a punctat directorul Filarmonicii Arad, Laurențiu Muntean.

          Biletele au fost puse în vânzare de azi și pot fi achiziționate oricând, online de pe site-ul www.bilete.ro și în timpul programului casieriei la Casieria Filarmonicii.

 

 

No Comments

Comments for Concert simfonic extraordinar are now closed.