Concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , , ,

Published on ianuarie 17, 2018 with No Comments

Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad, organizează miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 19.00, în sala Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”, un concert extraordinar, dedicat Unirii Principatelor Române.

Programul, susținut de ansamblul simfonic al Filarmonicii dirijat de Dorin Frandeș și de orchestra Rapsozii Zarandului condusă de Petrică Pașca, își propune să prezinte în mod metaforic unirea dintre spiritualitatea sonoră mioritică cu marea tradiție muzicală vest și central europeană, reprezentată prin mijloacele de exprimare proprii muzicii culte.

Invitata orchestrei simfonice este naista Claudia Diaconu Iordache. Fuziunea dintre ansamblul clasic și instrumentul specific spiritualităţii muzicale româneşti este oglindită în partituri de mare popularitate, precum Hora staccato de Grigoraș Dinicu, Dansul țărănesc de Constantin Dimitrescu și Dansurile populare românești culese de Bela Bartok, prezentate în aranjamente orchestrale semnate de Gheorghe Zamfir, Ilie Fieraru sau Marian Didu.

Pagini orchestrale, precum Rapsodia română de Constantin Bobescu sau fragmente celebre din muzica de film, de notorietatea decupajelor din suita Mihai Viteazul, semnate de Tiberiu Olah, completează tabloul clasic al serii, în timp ce piesele autentice de muzică populară românească, cuprinse în programul orchestrei Rapsozii Zarandului, îi vor readuce pe scena de la teatru pe Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Radu Vand, Viorica Mănăstire și Alexandru Pop.

Accesul publicului se va face pe bază de invitații, care vor putea fi ridicate în mod gratuit de la casieria Filarmonicii de Stat Arad din incinta Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”, în limita locurilor disponibile.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad

Portret Claudia Diaconu Iordache

Claudia Diaconu Iordache este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, studiind naiul la clasa maestrului Gheorghe Zamfir.

Membră a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, naista este câștigătoarea concursurilor internaționale de la Allencon (Franța) si Gwangiu – Seul (Coreea). De asemenea Claudia Diaconu Iordache este și realizatoarea unor coloane sonore produse în România de regizorul italian al binecunoscutei producții Caracatița, dar și al unui documentar despre mănăstiri și schituri vâlcene premiat la Karlovy Vary.

Cariera Claudiei Diaconu Iordache este recunoscută pe scene din Austria, Franța, Italia, Germania,Grecia, Spania, Turcia și Coreea de Sud.

Înregistrările sale pe CD, realizate în decurs de aproape două decenii, acoperă deopotrivă repertoriul clasic, folclorul românesc și muzica pop.

No Comments

Comments for Concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române are now closed.