Claudia Boghicevici: „ Cu un nivel de 1.6% participare la formarea profesională avem nevoie de o consultare publică transparentă pentru susținerea acestui domeniu”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on septembrie 24, 2015 with No Comments

boghi

Deputatul PNL Claudia Boghicevici semnalează faptul că domeniul furnizării de formare profesională continuă este reglementat în mod netransparent, fără a avea realmente o strategie de încurajare a participării la astfel de programe.

”Pentru actualul Guvern ocuparea forței de muncă pare a fi mai degrabă un subiect tabu, uitând și de milionul de locuri de muncă promis și de ținta de 70% rată de ocupare până în 2020. Formarea profesională continuă, cea care poate asigura angajaților noi competențe pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă sau pentru a avea venituri mai mari, a fost reglementată netransparent, printr-o Hotărâre de Guvern, fără consultarea principalilor actori, iar rezultatul este o piață nefuncțională de oferte de astfel de servicii. Nu e de mirare astfel că nivelul de participare la programe de formare profesională continuă este de doar 1.6%, iar România este pe unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană din acest punct de vedere.

Formarea profesională continuă înseamnă dezvoltare personală, dobândirea de noi abilități practice și există furnizori care s-au specializat în astfel de servicii inclusiv prin proiecte cu fonduri europene. Le solicit miniștrilor Plumb și Cîmpeanu să inițieze de urgență o consultare publică pe această temă pentru că este în interesul României să avem cât mai multe programe de formare profesională continuă astfel încât mai multe persoane să își poată găsi un loc de muncă, iar veniturile angajaților care participă la aceste programe să poată crește. Nu ne putem permite să avem situații de monopol în acest domeniu pentru că riscăm să perpetuăm un model de formare neadaptat la cerințele pieței muncii”, a declarat Claudia Boghicevici.

No Comments

Comments for Claudia Boghicevici: „ Cu un nivel de 1.6% participare la formarea profesională avem nevoie de o consultare publică transparentă pentru susținerea acestui domeniu” are now closed.