Ce îmi dorești tu mie, republică Moldavă? (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 13, 2014 with No Comments


scris de: Cristian Țițca

Recunosc că undeva, în sufletul meu, există un colțișor rezervat celor de peste Prut. E ceva în gena ardeleanului ce îl face să se simtă oarecum mai apropiat de moldovenii de peste Prut, decât de alți conaționali. Am mușcat până acum de două ori din pâinea amară a deazămăgirii făcută la Chișinău. Prima dată, în urmă cu doi ani, când am văzut că doar 20% dintre moldoveni se consideră români și a doua oară la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Ați votat, frați moldoveni, cu comuniștii noștri venind la vot cu zecile de mii.
Dragi moldoveni… Cu ce v-am greșit noi, românii, astfel încât să ajungem
să ne puneți voi președintele. Deși nu vă vine să credeți, votul vostru contează. Dar, din nefericire, contează mai mult la noi, decât la voi. Știu că e greu să scoți comunismul din mintea omului. Acum 50 de ani comuniștii încercau să scoată democrația din mintea voastră. Tăindu-vă capetele. Noi, românii, nu v-am cerut nimic. Nu v-am turnat pe gât îndoctrinări politice. Nu v-am trimis părinții în Siberia. Nu v-am băgat în pușcării pentru că vorbeați românește. Nu v-am considerat proștii lumii, așa cum vă consideră rușii.
Nu am făcut nimic altceva decât să restaurăm adevărul istoric. Să vă dăm cetățenie română. Să vă educăm copii gratuit în școlile noastre. Știți, oare, voi, cât costă pentru o famile din România școlarizarea unui copil? Iar voi ați primit totul gratis. Pentru că voi sunteți frații noștri pierduți. Peste 200 000 de soldați români au murit pentru eliberarea voastră de sub jugul sovietic. A fost o fericire scurtă. Am pierdut războiul. V-am pierdit și pe voi odată cu el.
Dar acum, când încercăm să vă ajutăm, din sărăcia noastră mai mică, să scăpați de sărăcia voastră mai mare, ne dați cu toporul în cap. Vă aliniați ca vitele la ordinul comuniștilor voștri pentru a vota cu comuniștii noștri.
E adevărat, suntem aceași națiune. Dar, e clar, nu suntem același popor. Stau și mă întreb: voi, când vă alegeți președintele, de ce nu ne dați și nouă, românilor, dreptul de a vota? Să nu mai aveți lepre precum Voronin sau Leancă la conducere. Să ieșiți și voi din turma de vite și să intrați acolo unde vă e locul. În haita de lupi a națiunii române. Pentru că, frații mei de peste Prut, dacă ești vită, te mănâncă ursul. Dacă ești lup, pădurea e a ta iar ursul nu intră acolo.

No Comments

Comments for Ce îmi dorești tu mie, republică Moldavă? (editorial) are now closed.