Cazul Roșia Montană: un moment esențial de analiză pentru clasa politică și societatea românească

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on septembrie 03, 2013 with No Comments

Președintele partidului FORȚA CIVICĂ, Mihai-Răzvan Ungureanu, a făcut o serie de declarații cu privire la proiectul Roșia Montană și la modul în care actuala criză este gestionată de către premierul USL, Victor Ponta.  „Poate că domnul Ponta își închipuie că nu citim strategia de comunicare pe care o tot uzează de ceva vreme.  Sistemul „orice se întâmplă, eu trebuie să cad în picioare” este penibil de evident. Pe înțelesul oricui, domnia-sa vrea să fie și în căruță, dar și în teleguță. Pe de-o parte, șef cu mână fermă a unui executiv incapabil, pe de altă parte parlamentar cu conștiință civică, ecologist și sensibil la chestiuni de patrimoniu.  Să fie clar: așa ceva este imposibil! De ce aruncă domnul Ponta chestiunea Roșia Montană în curtea Parlamentului? Dacă îl interesa opinia acestei instituții, de ce nu a solicitat-o și în alte situații similare, cum ar fi privatizarea CFR Marfă? Care e mesajul pe care îl transmite premierul către parlamentării propriei coaliții – că el este doar un fel de conțopist care a întocmit dosarul, iar acum se spală pe mâini de responsabilitatea deciziei? Ipocrizia și lipsa de bărbăție politică a domnului Ponta au atins apogeul -€“ orice sfat i-ar fi dat consultanții dumisale de imagine, nu funcționează în momente în care caracterul și statura morală trebuie să se vădească.  Acestea lipsesc în cazul lui Victor Ponta.” a spus liderul FC.

Punând deoparte, cu delicatețe, înflăcărarea momentului, decizia cu privire la Roșia Montană trebuie să devină un proiect de analiză la nivelul întregii societăți și, în primul rând, la nivelul clasei politice. De ce a fost tergiversată decizia în această privință pentru atâția ani? Care sunt datele care lipsesc pentru ca dezbaterea să fie una transparentă, constructivă și cu finalitate? Democrații mai bine așezate decât cea românească caută încă echilibrul între realizarea unor investiții strategice și considerentele de ordin ecologic sau de prezervare la nivel local, însă singura cale valabilă – o repet cu toată convingerea – rămâne dezbaterea publică transparentă, cu implicarea tuturor celor interesați. a declarat MRU

Vorbind în calitatea sa de senator, Mihai-Răzvan Ungureanu a mai adăugat: „Ziua de astăzi ar trebui declarată o zi a schizofreniei politice marca USL. Ceea ce propune premierul Ponta – vot în Parlament în chestiunea Roșia Montană -  este tocmai dovada acestei schizofrenii, acestei rupturi în politica de guvernământ. Mă declar împotriva votului propus de Victor Ponta, din două motive: în primul rând, transferarea răspunderii Guvernului asupra Parlamentului este o dovadă crasă de lașitate politică! Al doilea motiv, la fel de important, este acela că un vot pe această chestiune în Parlament i-ar pune pe parlamentarii în poziția ingrată de a nu fi în cunoștiință de cauză, de a nu avea acces la întreaga informație cuprinsă în dosarul Roșia Montană. Insist asupra faptului că modul în care prim-ministrul a aruncat răspunderea asupra parlamentărilor îi dovedește impotența politică! Mai mult, jocul sau îl aruncă în derizoriu. Domnule Ponta, va cerem (oare a câta oară ?) demisia.”

„Toate tergiversările, toate pasările de responsabilitate din trecut și din prezent au contribuit la această situație. Da, avem nevoie de investiții ca de aer, mai ales când ele sunt de o asemenea amploare și mai ales acum, când economia arată cum arată, prin grija USL.  Da, suntem interesați de chestiunile de mediu.  Da, și vorbesc acum ca istoric, suntem răspunzători față de generațiile viitoare, atunci când vine vorba de patrimoniul nostru.  Însă până nu punem toate cărțile pe masă, până nu ascultăm cu seriozitate și sistematic toate părțile implicate, inclusiv pe locuitorii zonei vizate, nu vom putea lua o decizie în urma căreia să putem sta cu fruntea sus, acum și peste un secol. FORȚA CIVICĂ  propune și susține o dezbatere națională, cu început și final, cu reguli transparente și în cunoștință totală de cauză, a acestui caz.  Roșia Montană poate fi un excelent test de funcționare a democrației noastre, a capacității societății românești de a-și clarifica – in mod civilizat și în spirit european -€“ diferențele de opinie care o separă în tabere artificiale.” a conchis Mihai-Răzvan Ungureanu.

 

No Comments

Comments for Cazul Roșia Montană: un moment esențial de analiză pentru clasa politică și societatea românească are now closed.