Bugetul va fi orientat spre investiții

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on februarie 25, 2021 with No Comments

Zilele acestea Bugetul național se află în dezbatere parlamentară. Deputatul Sergiu Bîlcea apreciază efortul Guvernului de a duce cât mai mulți bani spre investiții. „Bunăstarea este posibilă dacă economia crește. Guvernul poate sprijini creșterea economică prin investiții, care rezolvă problemele de infrastructură dar și ajută la crearea de locuri de muncă”, spune acesta.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în suma de 444,9 mld lei (39,8% din PIB), în creștere cu 20,5 mld lei (4,8%) față de anul trecut.

Bugetul este condiționat de nevoia finanțării măsurilor pentru combaterea pandemiei, care însumează 3,8% din PIB. În bugetul pe anul 2021 pentru sectorul de sănătate sunt prevăzute 58,3 mld lei, cu 1,4 mld lei mai mult decât în 2020 și cu 6,1 mld lei mai mult decât în anul 2019.

Și învățământul rămâne un sector prioritar, sumele alocate pe întreg domeniul de administrația centrală și locală se ridică la valoarea de 39,6 mld lei (3,6% din PIB), cu 2,2 mld lei mai mult decât în anul 2020.

Sergiu Bîlcea remarcă o creștere a ponderii investițiilor în anul 2021 față de 2020, posibilă prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, a cheltuielilor de personal, a asistenței sociale. „Bugetul propune pentru investiții 61,5 mld lei, respectiv 5,5% din PIB, mai mult de jumătate din această sumă fiind pentru finanțarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile (52,3%). Aceasta este componenta care poate deveni un motor pentru susținerea creșterii economice. Investițiile reprezintă 13,8% din totalul bugetului”, susține deputatul PNL. Susținerea mediului de afaceri este o altă coordonată a construcției bugetare care va ajuta la menținerea și creșterea locurilor de muncă și relansarea economiei.

No Comments

Comments for Bugetul va fi orientat spre investiții are now closed.