Avertizare privind trichineloza

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 18, 2016 with No Comments

analize-porci-2

Având în vedere evoluţia în prezent în unele judeţe ale ţării a unor focare de trichineloză, precum şi creşterea aşteptată a consumului de carne de porc şi vânat prilejuită de sărbătorile de iarnă, transmitem următoarele recomandări către populaţie (primite din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti):

  1. Achiziţionarea cărnii şi a produselor de carne se va face doar de la surse autorizate;
  2. Testarea cărnii provenită din gospodăria proprie şi darea în consum a acesteia doar după examenul trichineloscopic negativ;
  3. La apariţia simptomelor caracteristice trichinelozei, adresarea către serviciile medicale (medici de familie, specialişti în boli infecţioase) pentru consult şi diagnostic.

Reamintim că modalitatea de îmbolnăvire se face prin consum de carne de porc în principal, dar şi prin  carne de nutrie, de cal sau de vânat (mistreţ, urs) care conţin larve vii sau chisturi viabile.

Manifestările bolii variază de la forme asimptomatice până la forme severe care pot cauza decesul prin complicaţiile pe care le produc.

Incubaţia bolii este în medie 10-14 zile, iar semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt: febra, edemele feţei şi ale pleoapelor  însoţite de conjunctivită, dureri musculare, senzaţie de oboseală, tulburări digestive  tranzitorii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) apărute la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

No Comments

Comments for Avertizare privind trichineloza are now closed.