Artistul Dan Merisca continuă ședințele de art-terapie

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , , , ,

Published on noiembrie 03, 2016 with No Comments

dan-merisca

Știam că doctorul Merisca, pe lângă profesia de medic stomatolog, are și o altă profesiune, de credință,  pasiunea pentru pictură. O dovadă de necontestat sunt expozițiile pe care le-a vernisat de-alungul timpului, prezența tablourilor sale în numeroase colecții din țară și străinătate.

Prezent și în spații neconvenționale, l-am regăsit pe cel supranumit „pictorul florilor” la Expo Arad, la AR-Medica, acolo unde își prezintă rezultatele obținute în urma terapiei prin artă, o metodă benefică pentru copiii cu probleme de sănătate. L-am abordat preț de câteva minute pentru a ne oferi detalii referitoare la  această metodă.

Terapia prin artă sau art-terapia este o metodă prin care arta îl ajuta pe copil sa se înteleagă pe sine, să se elibereze de tensiunile acumulate, de anxietatile cu care se confruntă. Art-terapia îl ajută să-și dezvolte abilitatile de comunicare si să-și exerseze propriile capacități de relaționare cu cei din jurul lor, fie copii, fie adulți. În momentul în care un copil se conectează cu arta, cu pictura în special, acesta uită total de stress, se deconectează total, se autodepășește, mai exact își câștigă curajul și respectul de sine. În timp ce acesta pictează reușește să se concentreze pe o temă anume. Art-terapia este de două feluri; activă și pasivă, dar părerea mea este că cea activă este mai benefică, cel puțin pentru copii. Art-terapia activă colaborează direct cu intelectul copilului oferindu-i acestuia posibilitatea reabilitarii și reintegrării lui in colectiv. Anumite culori cu care copilul este tentat să picteze induc anumite stări sufletești bine determinate. Nu exista modalitate corecta sau gresita in exprimarea emotiilor prin art-terapie. Nu trebuie sa excelezi in pictura sau sculptura. Trebuie doar sa te simti liber si sa te exprimi liber. Si cine poate face asta mai bine decat copiii. Art-terapia invata copiii, si oamenii mari deopotriva, sa se exprime, sa dea frau liber creativitatii. Fie ca este art-terapie prin pictura, art-terapie prin modelaj, art-terapie prin joc, art-terapie prin teatru sau dans, copilul invata sa devina el insusi, sa se exprime liber sa devina increzator in fortele proprii, sa comunice si sa relationeze, intr-un cuvant, sa fie un copil fericit. Art-terapia este o oportunitate pentru fiecare de a se exprima spontan si autentic, o experienta care in timp duce la implinire personala, vindecare emotionala si profunda transformare. Atelierul de art-terapie este locul in care copiii isi exprima emotiile, trairile, temerile si dorintele. Art-terapia se bazeaza pe recunoasterea faptului că gândurile și emoțiile fundamentale, ce vin din inconștient, capată expresie mai degrabă în imagini decât în cuvinte. Sigur că m-am implicat în acest domeniu, altfel nu puteam vorbi atâta, doar din ce am studiat. Am lucrat cu copii bolnavi, mai ales cu cei internați în spital” ne-a mărturisit artistul Dan Merisca.

Cum desfășoară artistul Dan Merisca ședințle de art-terapie

De obicei îi împart pe grupe de vârstă apropiată, dar la spital am lucrat cu copii intre 5-13 an, pe anumite teme, cum v-am spus, dar și pe teme libere. Ce era interesant că atunci când le dădeam câte o temă și fiecare exprima ceea ce simțea, de fapt acei copii își puneau pe pânză starile lor sufletești. Să ști că o imagine frumoasă te poate motiva pozitiv pentrut o lungă perioadă de timp dacă o privești din începând din copilarie. După stilul meu de lucru ar fi necesare minim șapte ședinte active, măcar o data pe săptămână timp de două luni. Dar nu mai mult de 60 de minute pentru că atunci intervine suprasolicitarea, implicit pierderea interesului, a atenției. Și mai o precizare, art-terapia trebuie înțeleasă de către cel tratat ca o recompensă nu ca și o obligativitate. Voi continua să ajut copiii cu probleme, de aceea am expus aici la AR-Medica, vreau ca toți cei cu probleme să descopere această metodă de recuperare intitulată art-terapie” a mai precizat artistul Dan Merisca

No Comments

Comments for Artistul Dan Merisca continuă ședințele de art-terapie are now closed.