Adrian Țolea: „Bugetul lui Ponta pentru 2015 este un buget al subdezvoltării”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on decembrie 18, 2014 with No Comments

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că bugetul încropit în grabă de Guvernul Ponta pentru anul 2015 este un buget al subdezvoltării, copiată după precedentele bugete din 2013 și 2014, în care singura dominantă este minusul.

„Propunerea de buget pentru anul 2015 este una de supraviețuire. Bugetul nu are pic de viziune, este elaborat simplist și nu pune premisele unei dezvoltări economice pe termen lung și mediu. Guvernul propune minus la încasări, minus la cheltuieli publice, minus la educație, minus la sănătate și minus la Ministerul Public, singurul plus fiind la dobânzile care cad în sarcina datoriei publice.         Deși se anticipa o evoluție pozitivă a PIB (creștere economică anticipată de 2,5% din PIB), veniturile scad de la 32,6% din PIB în 2014, la 31,9% în 2015. Creșterea economică nu se regăsește în veniturile bugetare. Situația cea mai îngrijorătoare se înregistrează la veniturile din TVA, care arată o scădere în 2015, ca pondere din PIB, de la 8,2% din PIB, la 7,7% din PIB”, a declarat Adrian Țolea.

Prim-vicepreședintele PNL Arad a mai explicat că acea creștere economică cu care se laudă Guvernul Ponta în anul 2015 nu se reflectă în niciuna dintre prioritățile anunțate, și anume: învățământ și sănătate.

„În anul 2010, când România în plină recesiune, s-au alocat 3,82% din PIB pentru aducație, în vreme ce pentru anul 2015, Guvernul Ponta alocă doar 3,52% din PIB, în condițiile unei creșteri economice de 2,5%. Nici bugetul sănătății nu resimte creșterea economică în 2015. Dimpotrivă, alocările pentru sănătate sunt mai mici cu 1,23 miliarde de lei în 2015 față de 2014, în condițiile în care, în acest an, multe programe gestionate de Ministerul Sănătății au fost subfinanțate”, a mai declarat Adrian Țolea.

Țolea mai spune că, deși Victor Ponta se laudă cu alocări mai mari pentru investiţii în anul 2015, de 44,6 miliarde lei, ultimele trei execuţii bugetare sub Victor Ponta ne arată că singura preocupare a acestuia a fost tăierea banilor programaţi pentru investiţii la rectificările bugetare.

Investiţiile publice sub guvernare lui Victor Ponta sunt numai pe hârtie, ca înainte de 1989, cum se făceau raportările de realizări în producţie. De exemplu, în 2014 investiţiile au fost programate pe hârtie de 39 de miliarde lei, iar după 11 luni au fost realizate la nivel de 24 miliarde lei, aproape pe jumătate. Este greu de crezut că în decembrie mai pot fi făcute investiţii publice. În 2015, Guvernul Ponta îşi fundamentează creşterea economică de 2,5% din PIB pe creşterea investiţiilor, deşi până în prezent Victor Ponta recunoaşte prin proiectul de buget pentru 2015 că nu a elaborat legislaţia naţională pentru atragerea fondurilor europene pe cadrul financiar 2014-2020. Victor Ponta minte când spune că a construit un buget pentru 2015 fără majorarea impozitării. Două măsuri crează povară fiscală suplimentară asupra mediului de afaceri şi românilor şi anume: majorarea salariului minim brut pe economie, fără a se discuta cu mediul de afaceri, existând riscul reducerii locurilor de muncă în economie; schimbarea metodei de calcul a accizei în lei, prin care românii plătesc o acciză la un curs de 4,74 lei pentru un euro, în loc de 4,4 lei pentru un euro”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL Arad, Adrian Țolea.

No Comments

Comments for Adrian Țolea: „Bugetul lui Ponta pentru 2015 este un buget al subdezvoltării” are now closed.