A plecat Petre Don!

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , , ,

Published on iunie 20, 2024 with No Comments

A plecat spre o lume sigur mai bună Petre Don, un reper al jurnalismului arădean, dar și un remarcabil poet și prozator. La o lansare a unuia dintre volumele sale, i-am spus: „Petre, știi de când ne cunoaștem noi? De când ai filmat aia cu cățelul, pe vremea lui Ceaușescu!” (Un scurt film experimental, în care Petre plimba un cățel mic și simpatic pe Corso, el având însă o față fioroasă, brăzdată de o cicatrice uriașă, care șoca dar și atrăgea. O chestie interesantă). A rămas surprins, și mi-a replicat: „Florine, chiar că sunt mulți ani!”.

În toți acești „mulți ani” ne-am întâlnit de sute și sute de ori, la atâtea și atâtea evenimente, am povestit, am schimbat păreri pe „n” subiecte. Chiar și pe stradă, când ne intersectam, stăteam câteva minute la taifas, așa ca pe vremuri oamenii la sat, punând țara la cale. Vorbeam de sănătate, de familii, de presă, de Arad, de Curtici și, inerent, atacam subiectul UTA, amândoi fiind bolnavi incurabili de „Bătrâna Doamnă”. Ce mult îmi vor lipsi aceste întâlniri, și ce multe ar mai fi de spus. Dar, ce să mai spui? E greu, iar Petre se adaugă unei liste de prieteni jurnaliști care i-am cunoscut și prețuit. E deja o „redacție” acolo sus, iar aici ne rărim tot mai mult.

Dumnezeu să te primească, Petre, acolo, în ceruri! Condoleanțe, Dacian!

Petre Don s-a născut în orașul Curtici, la 3 martie 1951. A absolvit Școala Poligrafică „Dimitrie Marinescu” din București și Liceul Teoretic Nr.3 din Arad, în 1975. În urma absolvirii școlii bucureștene, a obținut calificarea de tipograf (paginator) și a lucrat în calitate de tipograf, până în anul 1990, la Tipografia Gutenberg din Arad.

A debutat în presă în 1971, la cotidianul arădean Flacăra Roșie, publicație cu care a colaborat până în anul 1989. Prima redacție în care a fost angajat a fost Tribuna Aradului, devenită ulterior Curierul Aradului, potrivit „Dicționarul Jurnaliștilor Arădeni” în care îi este dedicată o pagină.

De-a lungul anilor, Petre Don a colaborat cu numeroase reviste culturale, printre care Arca, Luceafărul, Cariatide, Orizont, Tribuna, Transilvania, Aradul Literar, Relief și Alfa Magazin. A mai lucrat și la publicațiile Comerțul Arădean și Piața Aradului (la care a fost redactor șef), Observator Arădean sau Oglinda. Din anul 2007 a fost redactor, corector și editorialist la „Glasul Aradului“. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad.

A publicat următoare volume: Noi Poesis, antologie de poezie, Arad, 1983, în colaborare cu Dumitru Siniteanu, Voluptatea firescului, poezie, Editura Mirador, Arad, 2002, Pur și simplu, poezie, Editura Mirador, Arad, 2012, Gânduri ciobite, proză lirică scurtă, în colaborare cu Hedir Al-chalabi, Editura Mirador, Arad, 2012, Roua din adâncuri, poezie, Editura Mirador, Arad, 2013, Dialoguri Deschise, proză, convorbiri culturale, Editura Mirador, Arad, 2016 sau Povestiri din Cotidian, proză scurtă, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020.

A publicat recenzii literare în Revista „ARCA“ și în Cotidianul „Glasul Aradului, la cărți semnate de: Eugen Dorcescu, Gheorghe Mocuța, Otilia Țigănaș, Monica Rodica Iacob, Constantin Butunoi, Camelia Chifor, George Schinteie, Petru M. Haș, Domnica Pop, Ioan Dehelean, Anda Maria Neagoe, Ovidiu Someșan, Hedir Al-chalabi, Lazăr Magu, Florin Matei, Dimitrie Otavă, Constantin Novăcescu, Bogdan Butariu, Ionel Costin, Eugenia Ponta.

No Comments

Comments for A plecat Petre Don! are now closed.