Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie

Written by admin. Posted in Utile

Tagged:

Published on noiembrie 14, 2022 with No Comments

În fiecare an, în data de 14 noiembrie este marcată “Ziua Mondială a Diabetului”, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare și de inducere a schimbării în prevenirea bolii și a accesului la testare și tratament.

Simbolul global al diabetului, dar și logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru.

În 2021, Federația Intenațională de Diabet (IDF) a publicat noi cifre care arată că 537 de milioane de adulți (20-79 ani) trăiesc în prezent cu diabet la nivel mondial, o creștere de 16% față de estimările anterioare a Federației în 2019. La fiecare 5 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu folosește eficient insulina produsă. Diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună în care se produce foarte puțină insulină sau insuficientă, persoanele fiind insulino-dependente, diabetul de tip 2 sau diabet non-insulino-dependent reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet, caracterizându-se prin rezistență la insulină și/sau deficiență relativă de insulină, iar diabetul gestațional constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în 1 din 25 de sarcini la nivel mondial.

Valorile ideale ale glicemiei măsurate pe nemâncate sunt între 72 mg/dl și 108 mg/dl.

Cum se poate reduce povara cauzata de diabet?

Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului de diabet tip 2. Pentru prevenirea diabetului tip 2 dar și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

  • să atingă și să mențină greutatea corporală normală

  • să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată

  • să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahăr și grăsimi saturate

  • să evite consumul de tutun

În județul Arad, conform Compartimentului de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, situația se prezintă astfel:

  • în anul 2021 s-a înregistrat un număr de 1516 cazuri noi de diabet zaharat (DZ), dintre care 97% cu DZ insulino-independent și 2,9% cu DZ insulino-dependent

  • în primele nouă luni ale anului 2022 s-a înregistrat un număr de 318 cazuri noi de diabet zaharat, dintre care 98,11% insulino-independent și 1,88% insulino-dependent

No Comments

Comments for Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie are now closed.