Zilele Culturii Austriece la Arad

Written by florin lucian coita. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on mai 28, 2014 with No Comments

În cadrul unei colaborări instituționale ample, Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Centrul Cutural Județean Arad, Forumul Cultural Austriac la București și Asociația Culturală Musikforum Europa Arad organizează, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara, în perioada 2 – 5 iunie, o suită de manifestări culturale de excepție grupate în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad.

Între invitații care și-au anunțat prezența se regăsesc personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România, precum Alteța Sa, Prințesa Anita de Hohenberg, nepoata Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand, Excelența Sa, domnul dr. Michael Schwarzinger, Ambasador al Republicii Austria la București, Excelența Sa, domnul av. Vasile Onofrei, Consul Onorific al Republicii Austria la Timișoara, Excelența Sa, domnul mag. Andreas von Bardeau, Consul Onorific al României la Graz/Austria,  Excelența Sa, domnul Dipl. Ing. Gerhard Egermann, Consul Onorific al României la Eisenstadt.

Această primă ediție a Zilelor Culturii Austriece la Arad reprezintă primul pas spre o colaborare pe termen lung între județul Arad și landurile Austriei, cu precădere Burgenland, colaborare ce va avea loc nu doar în plan diplomatic, cultural și social, dar și economic și educațional.

Prezentarea evenimentelor programate în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad

Începutul  Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani este tema în jurul căreia se grupează evenimentele prezentate publicului arădean  în cadrul  Zilelor  Culturii Austriece la Arad.

Pe parcursul celor patru zile dedicate culturii austriece, publicul arădean va avea ocazia să cunoască mai îndeaproape artiști și oameni de cultură din Austria, precum și creațiile acestora. Invitații sunt nume de referință ale vieții culturale austriece, recunoscute la nivel mondial, oameni de cultură și artiști care au marcat prin activitate traiectorii distincte în domeniile de specialitate în care se exprimă și se manifestă. Regizori, istorici de artă, scenografi renumiți,  precum Robert Dornhelm, Manfred Waba, Dr. Stefan Kutzenberger,  muzicieni apreciați și recunoscuți pe marile scene ale lumii, între care menționăm înainte de toate numele domnului Gerald Wirth, cvartetul de coarede Wiener Salonquartett și ansamblul  de muzică world  Donauwellenreiter, cu toții vor oferi publicului arădean începând de luni, 2 iunie până joi, 5 iunie, un spectacol cultural la cel mai înalt nivel, cu ecou în întreaga țară.

Expoziția ”Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Întreaga lume era zguduită în urmă cu un secol, după atentatul de la Sarajevo, finalizat cu asasinarea Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

Se deschidea unul dintre cele mai dramatice capitole înscrise în istoria lumii. Urma să se destrame imperii, să se reașeze orânduiri sociale, să se traseze noi granițe statale, un salt calitativ, o  revoluție  golbală a societății umane. Europa intra într-o nouă epocă, Epoca Modernă.

Forumul Cultural Austriac la București a organizat anul acesta o expoziție itinerantă cu titlul ”Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”,  pe care o va prezenta la Arad în premieră națională, în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad.

Expoziția surprinde într-o serie de imagini și texte cele mai importante aspecte ale contextului socio-cultural austriac de acum 100 de ani. Ea va fi deschisă publicului în perioada 3 iunie-13 iulie, zilnic între orele 8-18,  în spațiul expozițional de la Consiliul Județean Arad.

În cadrul Deschiderii Oficiale a Zilelor Culturii Austriece la Arad, luni, 2 iunie a.c.,  la sediul Consiliului Județean Arad, va avea loc vernisajul expoziției. Domnul dr. Stefan Kutzenberger, de la Universitatea din Viena, unul dintre curatorii expoziției, va susține cu această ocazie o conferință. Evenimentul  va fi moderat de către apreciatul jurnalist român Emil Hurezeanu.

Proiectul Superar

Superar a fost inițiat în Austria, în anul 2010, de către Konzerthaus din Viena, Corul de Băieți din Viena (Wiener Saengerknaben) și Caritas Viena. Superar a fost inspirat de renumita inițiativă muzicală venezueleană El Sistema, care reunește în prezent 350.000 de copii și adolescenți, în 180 de centre muzicale din Venezuela, chiar și în cele mai sărace regiuni ale țării. Astfel, copii aparținând tuturor claselor sociale au șansa să își construiască o perspectivă pentru viitor prin muzică, să își dezvolte talentul artistic și personalitatea.În prezent, inițiativa Superar se desfășoară în Austria, Bosnia și Herțegovina, Lichtenstein, România, Slovacia și Elveția.

Superar România a fost inițiat în 2013 în 5 locații din apropierea orașului Brașov (Săcele, Zizin, Sfântu Gheorghe și Örko). Superar este un proiect muzical și educațional, care oferă unui număr de aproximativ 200 de copii din România șansa de a cânta împreună.  Activitățile Superar se desfășoară într-un mediu prietenos, unde copiii se simt confortabil și își pot dezvolta liber încrederea în sine, respectul, disciplina, simțul responsabilității și pe cel al apartenenței la comunitate. Orele de muzică au loc aproape zilnic în școli sau în centre comunitare și sunt predate de către un muzician cu experiență, Elana Andrews, care coordonează inițiativa Superar din România. La Săcele, activitățile Superar au loc în cadrul centrului comunitar FAST Charity România și acestea pun accentul pe realizarea unei legături strânse între copiii aparținând celor trei grupuri etnice locale: români, maghiari și romi. In Sfântu Gheorghe, orele de muzică sunt integrate în orarul zilnic școlar și au loc în două școli, una în care învață copii români și una în care învață copii maghiari. În Orko, activitățile Superar sunt organizate într-o școală de romi, iar în Zizin, într-o comunitate de romi. Partenerul principal al Superar România este Fundatia Katarina Turnauer, iar inițiativa este susținută la nivel local de către Caritas Alba Iulia, în timp ce Fundația ERSTE este partenerul regional al rețelei Superar.

În cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad, Superar organizează un atelier de lucru (workshop) de educaţie muzicală susținut de domnul Gerald Wirth, director artistic al Superar Austria precum și al celebrului Cor de Băieţi din Viena. Workshop-ul va avea loc marți, 3 iunie 2014, începând cu orele 14.00, în Sala Festivă a Colegiului Național ”Moise Nicoară” din Arad și toate școlile interesate sunt invitate să participe. Workshop-ul va include o sesiune axată pe dirijarea corurilor de copii în tehnica Superar, precum și o repetiție publică. Ziua dedicată Superar se va încheia cu un concert al Corului de copii Superar din România, dirijat de Elana Andrews, care va începe la orele 18.00.

Participarea activă la workshop necesită înscrierea prealabilă. Informații cu privire la înscriere puteți obține accesând site-urile Centrului Cultural Județean Arad – www.ccja.ro și/sau pe cel al Asociației Culturale Musikforum Europa Arad – www.musikforumeuropaarad.ro.

Expoziție de scenografie – ”Lumi de vis – Realismul Poetic al lui Manfred Waba”/Avem nevoie  de ”Lumi de vis” ?  

Expoziția de scenografie a profesorului Manfred Waba din Austria va  transforma  Galeria de Artă ”Delta”  în perioada 3 iunie-28 iunie, a.c.,  într-un spațiu fantastic și va da un răspuns la această întrebare tuturor celor care o vor vizita. Vernisajul va avea loc miercuri, 4 iunie la orele 17.00.

Invitat în cadrul vernisajului este ansamblul de muzică World DONAUWELLENREITER, din Viena, care va oferi un moment muzical inedit.

Prezentarea în cadrul acestei expoziții a unei serii de lucrări excepționale în forma unor proiecte, machete, tablouri, modele și sculpturi, a fascinat publicul austriac în vara anului trecut, atunci când profesorul Waba a deschis aceeași expoziție în Burgenland/ Austria, în apropierea locului unde se susțin spectacolele de operă pentru care cea mai mare parte a acestor  lucrări a  fost concepută.

Cu această ocazie, publicul din Austria a avut ocazia să constate  că arta scenografică ce poartă marca Manfred Waba nu este destinată doar scenei naturale de la St. Margarethen, ea este apreciată și solicitată de mari teatre și opere din Austria, dar și din întreaga lume.

Extraordinara  capacitate creativă cu care este înzestrat  l-a condus spre mari realizări de o spectaculozitate nemaiîntâlnită. Manfred Waba a reușit să transforme scena naturală din Cariera Romană de Piatră de la St. Margarethen/ Austria într-un loc feeric.

Valoarea creațiilor sale și marele succes la public au fost recunoscute, onorate și premiate de curând, la începutul lunii mai, cu Discul de Platină pentru cea mai bine vândută (peste 10.000 de exemplare) înregistrare pe DVD a unei opere. Este vorba despre înregistrarea operei ”Flautul Fermecat” de W. A. Mozart, producția din anul 2010, a cărei scenografie, dar și regie a spectacolului poartă aceeași semnătură: Manfred Waba.

Medalion Robert Dornhelm

Marele star de la Hollywood, regizorul austriac originar din Timișoara, Robert Dornhelm, apreciat în toată lumea pentru realizările sale cinematografice, dintre care menționăm filmele ”Spartacus”, ”Război și pace”, ”Cele zece porunci”, dăruiește arădenilor un maraton de filme și o premieră națională cinematografică.

Marele război pe care Prințul Moștenitor al Austriei, Rudolf  de Habsburg  l-a prevăzut și pe care a  încercat să-l evite a început în anul 1914. La sfârșitul  Primului Război Mondial, în 1918, Imperiul Austro-Ungar dispărea de pe hartă. Visul lui Rudolf despre o Europă pașnică, unită prin noțiuni valorice comune urma să se îndeplinească după moartea sa,  în secolul XX.

Cum ar fi arătat Europa și lumea întreagă dacă în anumite momente ale istoriei lucrurile ar fi avut un alt curs?  Cum ar fi fost, dacă Rudolf ar fi trăit? Antisemitismul ajuns la apogeul său în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial a reprezentat unul dintre cele mai mari flageluri ale omenirii. Milioane de evrei au fost exterminați în lagărele de concentrare.  Anne Frank, o tânără evreică din Amsterdam a descris în jurnalul său lupta pentru supraviețuire pe care a dat-o împreună cu familia sa în timpul detenției într-un astfel de lagăr.

Maratonul de filme dăruite de Robert Dornhelm publicului arădean în ultima dintre  cele patru Zilele ale Culturii Austriece include ecranizări cinematografice celebre, precum ”Prințul Rudolf” și”Anne Frank”, dar și Opera ”La Boheme”de G.Puccini, într-o distribuție de excepție, cu Anna Netrebko și Rolando Villazon în rolurile principale, toate aceste ecranizări purtând inconfundabila semnătură regizorală a lui Robert Dornhelm.

”Recviem pentru Dominic” este titlul unui film realizat de Robert Dornhelm în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara. Este ecranizarea unei întâmplări reale cu caracter autobiografic. Filmul a fost premiat cu ”Globul de Aur” și s-a bucurat de aprecierea publicului internațional. Din păcate, până acum a rămas necunoscut publicului din România.

În al 25-lea an de la Revoluția din Decembrie 1989, Robert Dornhelm prezintă la Arad premiera națională a acestui film, joi, 5 iunie, orele 17, în Sala Festivă a Colegiului Național ”Moise Nicoară” din Arad.

Zilele Culturii Austriece la Arad se vor încheia în seara zilei de joi, 5 iunie la orele 19, cu un dialog între Robert Dornhelm și Emil Hurezeanu, în care marele regizor își va prezenta atât filmul său de suflet, cat și o parte din experiențele trăite pe drumul ”Din Banat la Hollywood”. Societatea noastră are în permanență nevoie de modele, de noi provocări în plan cultural și spiritual, de un sistem valabil de referință al valorilor, de noi cooperări în rețele culturale și de deschidere spre noi orizonturi.

Zilele Culturii Austriece vor aduce pentru patru zile la Arad o infuzie de cultură și spiritualitate de cea mai bună calitate. Vă așteptam în număr cât mai mare la evenimentele noastre realizate cu sprijinul A.S.A. – Servicii Ecologice , BCR  și Petrom.

La toate evenimentele publice accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

(Detalii biografice despre invitați și activitatea lor puteți găsi/descărca pe www.ccja.ro sau www.musikforumeuropaarad.ro )

[nggallery id=178]

 

 

No Comments

Comments for Zilele Culturii Austriece la Arad are now closed.