Wolfgang Amadeus Mozart Recital cameral

Written by admin. Posted in Divertisment

Tagged: , ,

Published on mai 18, 2017 with No Comments

Greti Niculescu vioara I, Arsenie Bărăştean vioara a II-a, Marcel Cameniţă violă, Cristina Ungurean violoncel, Tibi Boc clarinet

Program

Cvartetul de coarde în sol major nr. 3 K. 156

Cvintetul pentru clarinet şi coarde în la major K. 581

Un nou medalion Wolfgang Amadeus Mozart se concretizează în planul de concerte al Filarmonicii, în seara de sâmbătă, 20 Mai 2017, la ora 19.00, într-un program cameral asumat de membrii orchestrei simfonice Greti Niculescu (vioara I), Arsenie Bărăştean (vioara a II-a), Marcel Cameniţă (violă), Cristina Ungurean (violoncel) şi Tibi Boc (clarinet).

Partiturile pregătite pentru audiţie fac parte din catalogul cvartetelor pentru coarde dar şi al formulei augmentate cu clarinet, creaţii de adolescenţă dar şi de final de viaţă, pentru care numerele de Köchel 156 şi 581 reprezintă repere ale unei axe cu valori pozitive.

La vârsta de 17 ani, înainte de prezentarea la Milano a operei sale Lucio Silla, Mozart crează un celebru grupaj de şase cvartete, rămase astăzi în repertoriul universal sub numele de “cvartetele milaneze”. Ele anticipă scriitura din ultimele zece capodopere de maturitate, dar şi pe aceea a senzaţionalului cvintet cu clarinet şi coarde, la rândul lui precursor al unei opere, Cosi fan tutte.

Cvartetul în sol major K.156, reprezentativ pentru partiturile milaneze, împreună cu Cvintetul K. 581, inspirat de performanţele tehnice ale celui mai renumit clarinetist al timpului, Anton Stadler, reflectă faţete mai puţin cunoscute ale genialităţii mozartiene, uşor de descoperit acum, în lectura pertinentă a tinerilor cameralişti, întruniţi pentru prima oară în această formulă, în sala de concerte şi de recitaluri a Cercului Militar (B-dul Decebal nr. 19).

No Comments

Comments for Wolfgang Amadeus Mozart Recital cameral are now closed.