Unitatea militară din Gai intră în reabilitare

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , ,

Published on septembrie 02, 2016 with No Comments

14233671_1219562331416953_1053980865_o

Viceprimarul municipiului Arad, domnul Călin Bibarț, a prezentat în această dimineață lucrările care municipalitatea le va realiza pentru reabilitarea cazarmei din Gai, în vederea mutării militarilor din Cetatea Aradului. Conferința de presă a avut loc în incinta vechii UM Gai, astfel ca jurnaliștii să poată să-și facă o imagine asupra anvergurii obectivului și amplorii investițiilor programate aici, în cadrul angajamentelor asumate de Municipiul Arad în schimbul preluării Cetății Aradului de la Ministerul Apărării. Licitația de lucrări va fi lansată în această toamnă.

Proiectanții care au elaborat documentația tehnică au estimat valoarea lucrărilor pentru reabilitarea cazarmei Gai la peste 9 milioane de euro. Lucrările, stabilite conform cerințelor Ministerului Apărării, vor cuprinde atât reabilitări ale clădirilor existente (2,9 milioane euro) cât și realizarea de construcții noi (4,76 milioane euro) și rețele de utilități (1,75 milioane euro). Dintre construcțiile existente în prezent,13 pavilioane vor beneficia de reparații capitale,consolidări și modernizări, 16 vor fi desființate și se vor realiza 15 construcții noi.

Pentru preluarea Cetății Aradului de la Ministerul Apărării, Municipiul Arad a mai pus la dispoziția armatei un teren de 10 ha pentru poligon de instruire precum și terenul pentru construirea de blocuri ANL pentru militari.

Istoricul obiectivului UM Gai

Construit în timpul Primului război mondial, a fost școala de pilotaj și aerodrom militar al grupului 5 Aeronautic al armatei austro-ungare. A fost predat în 1919 Batalionului 2/4 Grăniceri al armatei române. Între 1931-1935 a fost aeroport civil, apoi din nou a revenit la Batalionului 2/4 Grăniceri. În anul 2004 obiectivul UM 718 Arad Gai a fost predat Consiliului Județean Arad, care apoi l-a transferat municipalității. (sursa: Horia Truță „Arad-Gai scrieri monografice” vol.I, Editura Mirador Arad, 2011)

No Comments

Comments for Unitatea militară din Gai intră în reabilitare are now closed.