Un Concertino de secol XXI şi “Carmina Burana pentru copii “

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on mai 28, 2013 with No Comments

Ultimul număr de abonament al lunii mai reprezintă un eveniment dedicat muzicii zilelor noastre, concertul din 30 Mai de la ora 19.00 fiind asociat experienţelor artistice contemporane, marcând o primă împlinire a parteneriatului dintre Filarmonica arădeană şi Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi.

Aflat acum la cea de a 23-a sa ediţie, Festivalul SIMN, cel mai răsunător eveniment dedicat muzicii noi din România, include 7 zile de concerte desfăşurate în Bucureşti, precum şi o serie de concerte vocal-simfonice, simfonice și camerale în mai multe orașe din țară, acestea fiind organizate în parteneriat cu principalele instituții de profil ca Filarmonicile, Universităţile de Artă și Teatrele Muzicale din Iași, Cluj, Arad, Ploiești, Pitești, Sibiu, Brașov, Târgu-Mureș, Bacău, Botoșani, Craiova, Galați, Timișoara etc.

Dirijat de compozitorul şi muzicologul Constantin Rîpă, programul de la Arad conţine premiera absolută a Concertino-ului pentru pian şi orchestră de coarde de Alin Văcean.

Concertino pentru pian şi orchestră de coarde – lucrarea prezentată în seara de joi, în primă audiţie absolută la Filarmonica de Stat Arad – este ultima sa lucrare, în care apare sintetizat un limbaj componistic modern, ajuns la maturitate.

Interpretul solist al acestei prime performanţe este Sorin Dogariu.

Programul conține şi una dintre cele mai spectaculoase partituri semnate de invitatul principal al serii, cantata pentru cor de copii şi orchestră Cântecele anotimpurilor, care la un an de la apariţia ei, în 1987, a fost investită de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România cu titlul “ Carmina Burana pentru copii”.

Urmărind conform declaraţiilor compozitorului “un scenariu coerent în patru anotimpuri – Toamna, Iarna, Primăvara şi Vara “ – Cântecele anotimpurilor reprezintă o îmbinare plină de ingenuozitate dintre melodiile accesibile şi jucăuşe ale copiilor şi suportul ocrotitor şi performant al orchestrei simfonice, atelierele corale ale Liceului de artă Sabin Drăgoi, respectiv corurile Voci de primăvară şi Eutherpe fiind îndrumate de Rodica Cristescu, Crina Brad şi Robert Daniel Rădoiaş.

După extraordinara reprezentare a oratoriului Mirabila sămânţă din Februarie 2012, este rândul  acestei apreciate partituri pentru voci de copii şi ansamblu simfonic, să se înscrie pe lista premierelor arădene, pe care muzicianul clujean le prezintă în propria viziune dirijorală pe scena de concerte a Palatului Cultural.

No Comments

Comments for Un Concertino de secol XXI şi “Carmina Burana pentru copii “ are now closed.