Traian Igaş: Observ cu uimire că USL Arad, prin Dorel Căprar, apelează la o atitudine demagogică în privinţa demersurilor întreprinse de MAI pe tema Schengen în perioada în care am condus acest minister

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , , ,

Published on martie 05, 2013 with No Comments

Evenimentele din ultimele zile au scos la iveală demagogia şi monumentalele greşeli ale unor reprezentaţi ai USL, atât la nivel naţional cât şi la nivel judeţean.

Observ cu uimire că USL Arad, prin Dorel Căprar, apelează la o atitudine demagogică în privinţa demersurilor întreprinse de MAI pe tema Schengen în perioada în care am condus acest minister. Demagogia socialistă este bine cunoscută, însă nu aş vrea ca o meteahnă de acest fel să aducă prejudicii României.

Pentru buna informare a arădenilor voi pune la dispoziţie câteva date care să demonteze minciunile aruncate pe piaţă. Iar pentru buna informare a celor de la USL Arad voi pune la dispoziţie Bilanţul activităţii desfăşurate de Ministerul Administraţiei şi Internelor în anul 2011, pentru ca pe viitor să nu se ascundă în spatele demagogiei şi a dezinformării atunci când vor să evalueze activitatea mea ca ministru.

În perioada în care am condus Ministerul Administraţiei şi Internelor, dezbinat acum de USL în două ministere, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, s-au parcurs următoarele etape pentru respectarea obiectivului de aderare la Schengen:

  • Ianuarie 2011: s-a aprobat ultimul raport de evaluare Schengen, în domeniul SIS-SIRENE.
  • Vizitele de evaluare s-au desfăşurat în perioada 2009-2010, perioadă în care ministerul a fost sub conducere democrat-liberală, şi s-au soldat cu îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice necesare.
  • 8 iunie 2011: Parlamentul European a avizat proiectul de Decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.
  • 9 iunie 2011: Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a aprobat Concluziile Consiliului cu privire la finalizarea procesului de evaluare a stadiului de pregătire a României şi Bulgariei pentru aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen.
  • 22 septembrie 2011: Franţa şi Germania au condiţionat votul pozitiv de introducerea aderării etapizate, octombrie 2011 pentru frontiere aeriene şi maritime şi iulie 2012 eliminarea controalelor la frontierele terestre. Finlanda şi Olanda au refuzat aprobarea deciziei.
  • 23 octombrie 2011: preşedintele Consiliului European, van Rompuy, a solicitat o cale de compromis, care să permită aderarea noastră la Schengen nu mai târziu de 2012.
  • 13-14 decembrie 2011: statele membre au recunoscut în unanimitate  la Consiliul JAI că România este pregătită, finalizând cu succes procesul de evaluare Schengen.
  • Decembrie 2011: Comisia Europeană a transmis părţii române raportul misiunii de audit cu privire la gestionarea Facilităţii Schengen, care subliniază faptul că statul român a absorbit integral suma contractată prin Facilitatea Schengen şi cea aferentă fluxurilor de numerar, respectiv 602 milioane euro.
  • Februarie 2012: Germania doreşte un deznodământ pozitiv şi rapid şi apreciază conţinutul pozitiv al Raportului de etapă, din luna februarie 2012, al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.

 

Doar din această simplă informare se observă că obiectivul Schengen a fost implementat pas cu pas, că fiecare etapă a fost verificată şi aprobată de oficialii şi instituţiile europene.

Pentru buna informare a arădenilor vreau să clarific faptul că la plecarea mea din fruntea MAI aveam un consens din partea tuturor statelor membre, cel puţin pentru o aderare în două etape, nu mai târziu de 2012.

Mai mult chiar, în calitate de ministru am avut o serie de întâlniri bilaterale cu oficiali europeni şi omologi din statele membre pentru a ne susţine obiectivul de aderare la Schengen. Acest lucru este probat de faptul că în februarie, când mi-am încheiat mandatul, Germania şi-a exprimat poziţia de susţinere pentru aderarea României la Schengen şi o apreciere a raportului MCV din februarie 2012 în ceea ce priveşte progresele reformei în sistemul judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.

Îmi exprim profunda nemulţumire faţă de iresponsabilitatea guvernanţilor USL care au reuşit să ne antagonizeze grav Germania şi încă cel puţin cinci state, state care acum se opun aderării noastre.

Reuşitele USL în ceea ce priveşte obiectivul de aderare la Schengen:

  • Ianuarie 2013: România a ieşit prost conform Raportului pe MCV, de la presiuni asupra Justiţiei, la lipsa şefilor la Parchet şi DNA, la miniştri cu probleme la dosar şi ignorarea de către Parlament a verdictelor Agenţiei Naţionale de Integritate.
  • La o lună de la acest raport, România se prezintă în continuare cu temele nefăcute şi îşi mai şi permite, prin miniştrii Titus Corlăţean şi Radu Stroe, susţinuţi de premierul Victor Ponta, să se întrebe: ”Ce, nu putem trăi fără Schengen?”

 

În perioada mandatului meu am primit probarea pe auditul Comisiei Europene pe facilitatea Schengen, am avut, în 2011, de partea noastră Germania, Franţa, Finlanda, state care ridicau obiecţii vis-a-vis de aderarea noastră, am reuşit să obţinem un compromis, sub preşedinţia poloneză, prin care să urgentăm aderarea în două etape pe parcursul anului 2012, am avut un Raport pe justiţie favorabil. Guvernul din care am făcut parte şi-a făcut datoria, colegii mei, miniştrii de externe şi de justiţie şi-au făcut datoria.

Dar, în 2013, USL, prin liderii săi de la nivel naţional şi judeţean, încearcă să dezinformeze, să arunce cu noroi peste munca de ani de zile a angajaţilor ministerelor implicate în procesul de aderare al României la Schengen.

Arădenii ştiu să facă diferenţa şi nu va mai trece mult până când vor vedea exact cât de capabilă e această formaţiune de stânga să susţină o Românie europeană.

No Comments

Comments for Traian Igaş: Observ cu uimire că USL Arad, prin Dorel Căprar, apelează la o atitudine demagogică în privinţa demersurilor întreprinse de MAI pe tema Schengen în perioada în care am condus acest minister are now closed.