Senator PNL, Ioan Cristina:” PSD bulversează economia”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on mai 03, 2018 with No Comments

 

O veche zicală spune că atunci când în economie se amestecă mult prea tare politicul ori în politic există prea puțin interes pentru măsurile economice, rezultatele generate nu pot fi altfel decât catastrofale. Iar România condusă de PSD se regăsește fix în această situație, departe de zona de echilibru și stabilitate care nu de mult ni se promitea cu surle și trâmbițe.

Trei guverne mai târziu, economia se regasește într-un vârtej necontrolat iar efectul de domino afectează absolut toate palierele economice, persoane fizice sau juridice, IMM-uri sau mari companii.

Deși creșterile salariale promise au rămas doar o himeră iar transferul contribuțiilor a generat nedreptate socială și reduceri semnificative în veniturile oamenilor, instabilitatea și haosul social generat au determinat creșterea semnificativă a prețurilor  la alimente și servicii.

Dacă în ianuarie 2017 nivelul inflației era de extrem de scăzut, doar 0.1%, la un an și jumătate de la preluarea guvernării de către PSD, inflația a explodat, fiind estimată la 5% la finele lunii martie, cu perspective de a depăși această valoare.Este limpede faptul că, în aceste condiții, creșterea economică este periclitată de bula inflaționistă și de efectele în domino ale acestor creșteri de prețuri”, a explicat senatorul PNL, Ioan Cristina.

Concomitent, cererea de lichiditate a crescut și a determinat o creștere importantă a ROBOR-ului, cu efecte extrem de negative pentru veniturile românilor. Este binecunoscut faptul că majoritatea românilor apelează la programul „Prima Casă” pentru achiziționarea de locuințe, anual fiind încheiate în medie 20.000 de contracte de creditare. Acest program impune o dobândă variabilă, în funcție de nivelul ROBOR (dobânda medie cu care băncile se împrumută între ele), la care se adaugă alte 2 procente. Rata dobânzii este așadar ajustată la fiecare creștere a indicelui ROBOR, ceea ce îi vulnerabilizează pe români în fața creșterilor constante din ultimele luni!

Senatorul PNL, Ioan Cristina, explică impactul puternic pe care îl produce evoluția ROBOR-ului: “

PSD trebuie să-și asume responsabilitatea pentru fiecare leu care lipsește din buzunarele românilor, la fiecare data scadentă a ratelor! Este extrem de grav faptul că Guvernul a încurajat, printr-o politică fiscală dezastruoasă și prin măsuri economice haotice, creșteri sistematice ale acestui indice. Numărul mare de români care au credite în lei, cu dobândă variabilă, impune o reacție imediată a Guvernului României care, prin măsuri conexe și printr-o colaborare permanentă cu BNR-ul, trebuie să stopeze această ascensiune periculoasă pentru veniturile oamenilor. Să nu uităm că, doar în programul Prima Casă, sunt peste 150.000 de benefiari”.

 

No Comments

Comments for Senator PNL, Ioan Cristina:” PSD bulversează economia” are now closed.