Ședință de buget mai liniștită decât se prevedea

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 12, 2015 with No Comments

Consilierii județeni au fost azi convocați pentru a vota bugetul pentru anul 2015, într-o ședință care se anunța mai animată ca de obicei

Pentru că anunțau intervenții ale consilierilor, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, a propus ca proiectele de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanţarea cheltuielilor de dezvoltare pe anul 2015 și adoptarea bugetului general să fie lăsate pentru finalul şedinţei, lucru care s-a şi întâmplat.

După proiectele de hotărâri adoptate în unanimitate, deşi la unele dintre ele au existat intervenţii, s-a ajuns și la cele legate de buget.

Surprinzător, cel referitor la utilizarea excedentului bugetar pentru finanţarea proiectelor din acest an a fost votat în unanimitate, fără intervenții, lucru ce l-a mirat chiar și pe Nicolae Ioţcu.

Însă proiectul referitor la aprobarea bugetului CJA pentru 2015 a provocat discuţii aprinse, datorită intervențiilor, previzibile, a consilierilor PSD.

Prima a făcut referire la faptul că proiectul de buget nu a fost însoţit de suficiente note de fundamentare, iar consilierii nu au fost consultaţi cu privire la proiectele prioritare ale bugetului. „A solicitat cineva informaţii referitoare la buget? A cerut cineva explicaţii referitoare la proiect?” s-a adresat Nicolae Ioţcu aparatului de specialitate. „Proiectul se află la transparență din 19 ianuarie. Nu am primit nicio sesizare, nicio reclamaţie pe marginea acestuia” a precizat Gheorghina Ribovici, directorul economic al CJA. „Bugetul a fost pus la transparenţă, conform legii. Oricine solicita  informaţii detaliate referitoare la buget le putea primi. Totodată, puteau fi depuse sesizări. Niciun consilier nu a făcut acest lucru” a spus Nicolae Ioţcu. Referitor la notele de fundamentare (documente care se referă la necesitatea unor sume de bani pentru anumite investiţii), preşedintele CJA a ţinut să precizeze faptul că „nu prea avem note de fundamentare pentru că nu prea avem proiecte noi. Avem doar proiecte demarate anii trecuţi, care vor fi continuate. Şi asta pentru că nu avem bani pentru demararea de lucrări noi. Niciodată bugetul CJA nu a fost diminuat ca în acest an”. Nicolae Ioţcu a readus în discuţie faptul că, în acest an, legea bugetului este una foarte proastă, care încurajează nemunca şi descurajează judeţele care produc bani. „Şi eu sunt un adept al solidarității. Dar bugetul din acest an este criminal pentru cei care produc. Guvernul ar fi trebuit să lase judeţele care fac bani, să-i facă în continuare, nu să le omoare cu totul. În acest fel, putea să ia bani de la cei care produc pe termen mai lung. Aşa ne-a lăsat fără bani de investiţii” a spus Ioţcu.

Tot legat de buget, consilierul judeţean PSD Florin Tripa a ridicat problema distribuirii banilor: „Anul trecut localităţile conduse de primari PSD nu au primit niciun leu de la CJA. În 2013, CJA nu a alocat niciun leu oraşului Chişineu Criş” a precizat, iritat, acesta.  Nicolae Ioțcu a replicat, spunând că „vorbim despre diminuarea sumelor venite de la bugetul de stat, nu din redistribuire. Şi, ca să ştiţi şi dumneavoastră, Chişineu Criş stă pe un excedent bugetar uriaş, de milioane de lei”.

După vociferări și contre, lucrurile s-au liniștit și bugetul judeţului pe anul 2015 a fost adoptat. Asta chiar dacă şapte consilieri PSD au votat împotrivă, iar alţi doi consilieri, aparținând PC, s-au abţinut.

 

No Comments

Comments for Ședință de buget mai liniștită decât se prevedea are now closed.