Primul pacient cu infarct miocardic acut, tratat în Spitalul județean Arad cu mijloace terapeutice conform standardelor europene

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 27, 2014 with No Comments

În această dimineață, la ora 7.00, arădeanul T.C., în vârstă de 47 ani, a simțit o durere puternică în piept. Întrucât aceasta nu ceda, s-a adresat serviciului de urgență.  La ora 8.00, pacientul a fost diagnosticat de medicii Unității de Preluare a Urgențelor de la Spitalul Judetean Arad cu infarct miocardic acut inferior.

Medicul cardiolog de gardă, dr. Luminița Velcean, a luat legătura imediat cu dr. Cristian Dina, cardiolog intervenționist, coordonatorul Centrului de Intervenții Cardiovasculare «Cardiolife», care funcțtionează la Spitalul Județean Arad, conform parteneriatului inițiat de Consiliul Județean Arad, în urmă cu un an și jumătate.

Având în vedere situația de mare risc pentru pacient, s-a luat imediat decizia de a trata pacientul la Arad, prin angioplastie coronariană primară, procedură recomandată de Ghidul de diagnostic și tratament în infarct miocardic acut al Societății Europene de Cardiologie.

Pacientul a fost imediat pregătit pentru intervenție, iar la ora 8.50 s-a început coronarografia. Aceasta a documentat ocluzia acută a uneia din arterele mari ale inimii și s-a trecut imediat la procedura de dezobstrucție și de implant de stent, finalizată cu succes la ora 9.10. Practic, în 70 de minute de la prezentarea la spital Județean, pacientul avea deja rezolvată ocluzia arterială care a produs infarctul, respectându-se și standardul de calitate recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie: maxim 90 de minute de la intrarea pe ușa spitalului și până la rezolvarea arterei.

Starea pacientului s-a ameliorat imediat substanțial, iar acesta a putut fi  transferat pe secția de Cardiologie a Spitalului Județean Arad, conștient, cooperant și fără niciun fel de acuze. Cardiologii de pe secția de Terapie Intensivă Coronariană a Spitalului Județean au inițiat imediat ingrijirea tipică pentru un pacient într-o asemenea situație cu risc.

Șansele de supraviețuire ale pacientului și probabilitatea de evoluție bună în continuare au fost dramatic ameliorate atât datorită modului rapid în care s-a acționat cât și datorită gestionării impecabile a pacientului de echipa de medici ai UPU, ai secției de cardiologie a SCJU Arad și ai «Cardiolife» Arad, și de calitatea excelentă a îngrijirilor acordate pacientului pe întreg traseul acestuia în spital.

La ora 11.00 starea pacientului era foarte bună, iar medicii se așteptau în continuare la o evoluție favorabilă și lipsită de complicații.

Deoarece, deocamdată, nu există un protocol de colaborare între Spitalul Județean Arad și Cardiolife, costurile procedurii au fost suportate de Centrul de Intervenții Cardiovasculare „Cardiolife“. „Avem toată deschiderea pentru încheierea unui protocol cu Spitalul Județean Arad. Parteneriatul cu Consiliul Județean Arad a avut de la început drept scop tratarea în Arad a pacienților cu risc maxim, a urgențelor cardiovasculare. Cine vede satisfacția colegilor medici, dar și a pacientului și a familiei acestuia când află  că poate fi tratat optimal acasă la el, în Arad, nu poate avea niciun dubiu asupra utilității unui asemenea demers, și sper că acesta va putea fi finalizat cât mai curând. Am găsit în domnul președinte Nicolae Ioțcu un partener corect, împreună cu care sunt convins că voi colabora și pe viitor, în folosul arădenilor” a declarat dr. Cristian Dina.

No Comments

Comments for Primul pacient cu infarct miocardic acut, tratat în Spitalul județean Arad cu mijloace terapeutice conform standardelor europene are now closed.