Politizarea legii sănătăţii condamnată de Partidul Noua Republică, filiala Arad.

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , ,

Published on august 30, 2013 with No Comments

Într-o conferinţă de presă ţinută la sediul partidului, reprezentanții Partidului Noua Republică, filiala Arad, în frunte cu președintele Ion Stan și cu vicepreședintele dr. Mircea Alexa, specialist în chirurgie cardiovasculară, atacă dur politizarea legii sănătății. Vicepreşedintele dr. Mircea Alexa susține câteva argumente, dar se pare că are şi câteva soluţii în ceea ce riveşte mult controversata lege a sănătăţii.

„Auzim frecvent comentarii de genul „sănătatea nu are culoare politică”. Total greșit! Tot ce se întâmplă sau se decide într-o comunicate, mai mică sau mai mare, este de natură politică. politica reprezintă orientarea, atitudinea și acțiunea propriu-zisă a unui partid pentru transpunerea în practică, în viața reală, a unor idei sau concepte”, a concluzionat dr. Mircea Alexa.

Chirurgul arădean îşi îndreaptă ideile pentru un sistem medical eficient spre o politică de centru dreapta.

„Pentru bunul mers la țării, văd ca fiabilă o ideologie, sau politică, de centru dreapta. Înțelegând acest lucru, trebuie să vedem care este, sau care ar trebui să fie, sensul și ideea de bază din noul proiect legislativ în sănătate. În primul rând trebuie să conștientizăm faptul că bugetul alocat sănătății este finit în orice țară din lume și este direct proporțional cu mărimea produsului intern brut (PIB). O națiune nu poate să-și cheltuiască toți banii din buget doar pentru serviciile medicale, chiar dacă opinia publică își dorește gratuitate totală în acest domeniu. Dacă un produs sau un serviciu este gratuit, atunci, cu siguranță oamenii vor abuza de el. Ori, chiar dacă am dori să asigurăm dreptul la serviciile medicale gratuite, cineva tot ar trebui să le plătească, pentru că ele nu sunt lipsite de costuri. Este nevoie de realism pentru a aprecia corect puterea financiară a țării și să nu ignorăm datele statistice, care ne situează pe un modest loc 73 într-un clasament global, conform cifrelor FMI, cu 11.859 $ pe cap de locuitor. O valoare medie a PIB-ului, pentru țările dezvoltate, este de 36.000-38.000 pe cap de locuitor, anual. Este clar că nu vom putea atinge nivelul de cheltuieli al țărilor dezvoltate și nu vom putea spera la servicii medicale echivalente”- a completat chirurgul arădean

Vicepreședintele Noua Republică Arad susține că deficiența incurabilă a sistemului își are originea în etatism și centralism, în dirijarea arbitrară și discreționară a fondurilor destinate sănătății, de aceea el şi partidul din care face oparte vine cu soluţii viabile cum ar fi;

- Introducerea unui sistem concurențial corect între spitale pentru a obține finanțarea serviciilor medicale prestate (vor fi finanțate spitalele care asigură prețul cel mai mic/serviciu efectuat, fără excepții de tipul „importanța strategică, centru de excelență”, sintagme inventate pentru a justifica risipa din sistem).

- Transformarea spitalelor în entități independente managerial și financiar, conduse de către un consiliu de administrație ales, cu puteri depline în deciziile de dezvoltare a spitalului.

- Stabilirea unor relații contractuale ferme (tip contracte civile), între pacienți (asigurați) și casele de asigurări, între spitale și casele de asigurări, între medici sau asociații medicale profesionale și spitale, aceste contracte negociate asigurând control reciproc și responsabilitate în fața legilor.

- Limitarea atribuțiilor ministerului la legiferare și control, eliminându-se activitățile economice și financiare.

No Comments

Comments for Politizarea legii sănătăţii condamnată de Partidul Noua Republică, filiala Arad. are now closed.