Patronatul Român – apolitic, dar… nu indiferent la cine face politicile economice şi sociale.

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on iulie 03, 2014 with No Comments

Patronatul Român, îngrijorat de falia creată între mediul de afaceri şi clasa politică.

Membrii Federaţiei Patronatul Român, întruniţi la sfârşitul săptămânii trecute, la Sibiu, şi-au arătat îngrijorarea faţă de falia creată, în ultimii ani, între mediul de afaceri şi clasa politica, considerând necesară o mai mare atenţie în acordarea de credit unor politicieni care, ulterior, se dovedesc nu doar incapabili de a duce ţara spre progres, ci chiar potrivnici unor măsuri care să repornească motoarele economiei.

Dinamica dezvoltării tehnologice, competiţia internaţională severă, mobilitatea forţei de muncă având drept consecinţă pierderea celor mai bine calificaţi angajaţi sunt provocări la care mediul de afaceri din România nu poate răspunde singur ci doar în parteneriat cu administraţia.

Lipsa de programe naţionale pentru încurajarea micilor afaceri, lipsa infrastructurii şi mai ales lipsa unei informări în timp real a angajatorilor, politizarea excesivă a structurilor administrative, birocraţia în creştere, corupţia, lipsa de competenţă a factorilor de decizie, lipsa implementării unor sisteme on line în administrare, haosul în aplicarea reglementărilor constituie riscuri  foarte mari pentru stabilitatea mediului de afaceri, pentru angajatori şi investitori.

SCHIMBAREA  REGULILOR ÎN TIMPUL JOCULUI face din România un  mediu economic ostil care nu permite predictibilitate în afaceri. Taxele, normele de aplicare şi criteriile de eficienţă schimbate de la o zi la alta sunt inamici mortali ai oricărei investiţii sau oricărui program de dezvoltare durabilă.

Incompetenţa unor decidenţi numiţi pe criterii politice exclusiv contribuie la instabilitatea marilor proiecte şi la risipa nepermisă de fonduri, dar şi la falimentarea activităţilor economice în aval şi în amonte.

Lipsa dialogului cu societatea civilă, lipsa dialogului  social autentic conduc la decizii rupte de realitate cu efect chiar nociv şi  la crearea unei percepţii negative în ce priveşte mediul economic românesc.

În cadrul Forumului Federaţiei Patronatul Român, participanţii au subliniat faptul că reprezentanţii mediului de afaceri sunt lipsiţi de mijloacele de protest pe care le au sindicatele. Ei nu pot face grevă, nu pot ieşi în stradă, singura posibilitate de rezolvare a problemelor pe care le au fiind dialogul social. Din păcate, de mulţi ani, atât la nivel local, cât şi central, acest dialog aproape că nu există sau este, de cele mai multe ori, formal şi ineficient. De exemplu, deşi preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt copreşedinţi ai comisiilor de dialog social şi au obligaţii – potrivit Legii 62/2011 – să participe la dezvoltarea teritoriului de care răspund, aceştia nu fac propuneri în acest sens şi nici nu se implică în combaterea concurenţei neloiale, a trucării licitaţiilor şi în sprijinirea iniţiativelor private.

În acest context, Patronatul Român susţine şi promovează importanţa comisiilor de dialog social la toate nivelele. Partenerii sociali şi clasa politică trebuie să acţioneze pentru progresul ţării şi bunăstare, în caz contrar aceştia trebuind să fie înlocuiţi prin mijloace democratice.

Oamenii de afaceri, conştienţi că multe oportunităţi sunt pierdute din cauza slabei prestaţii a guvernărilor succesive, nu mai pot sta deoparte. Chiar dacă este apolitic, membrii Patronatului trebuie să fie foarte atenţi pe cine girează. Politicile deficitare au dus nu doar la creşterea taxelor şi impozitelor, dar şi a numărului de abuzuri ale organelor de control împotriva mediului de afaceri.

Chiar şi în aceste condiţii ostile, Patronatul Român a reuşit, în cadrul negocierilor cu reprezentanţii statului, să obţină câteva succese, cum ar fi cele privind diminuarea cuantumului imozitului forfetar, modificarea prevederilor în privinţa “taxei pe stâlp” sau adoptarea de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, în cadrul unor discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Patronatul Român, organizaţie reprezentativă la nivel naţional, poate sprijini eficient Guvernul, dacă acesta îşi doreşte, în combatere evaziunii la nivel naţional, au afirmat participanţii la Formul de la Sibiu.

Mai mulţi reprezentanţi ai filialelor care au 10-18 la sută din totalul de angajaţi ai judeţului, având reprezentativitate, au solicitat conducerii sprijin în relaţia cu autorităţile locale.

În cadrul lucrărilor, au fost luate mai multe măsuri privind conducerea Federaţiei Patronatul Român, printre care şi realegerea lui Gheorghe Naghiu ca preşedinte al acestui organism. Totodată, în Consiliul Naţional au fost aleşi reprezentanţii celor mai reprezentative filiale.

Federaţia este membră a Confederaţiei Patonatul Român, singura instituţie patronală din România care a dobândit, potrivit legii, reprezentativitate la nivel naţional.

În numele angajatorilor şi forţei de muncă pe care îi reprezentăm cerem tuturor forţelor politice din România:

-responsabilitate în modul de gestionare a vieţii de pe scena politică;

- stabilitate şi demnitate pentru România ca rezultat al vieţii politice;

- coerenţă în procesul legislativ;

- adoptarea unui cadru legislativ cu viziune pe termen mediu şi lung, nu reglementări pe picior pentru aranjamente locale ocazionale;

- responsabilitate parlamentară în adoptarea măsurilor economice;

-nu vrem populism legislativ, ci cadru legal stimulativ care să permită investiţii, crearea de locuri de muncă şi de venituri la buget ;

-responsabilizarea autorităţilor locale şi mijloace de control civic de consultare cu sancţionarea abaterilor;

-revizuirea cadrului legislativ şi reglementărilor privind temele majore: sustenabilitatea alimentării cu energie,  protecţia mediului prin măsuri în domeniul reducerii poluării  şi refacerea patrimoniului  natural.

Cerem Guvernului  o analiză corectă, legitimă a modului de funcţionare a Dialogului Social la nivel central şi local. Cerem găsirea de soluţii legale pentru folosirea în textele de lege a propunerilor şi obiecţiilor mediului de afaceri, altfel participarea noastră la acest tip de consultare devine doar o forma fără fond.

Cerem intrarea în legalitate a CES şi a activităţii de Dialog Social astfel încât să respectăm şi în acest plan standardele UE.

No Comments

Comments for Patronatul Român – apolitic, dar… nu indiferent la cine face politicile economice şi sociale. are now closed.