Oferta culturală adresată cetățenilor de pe întreg cuprinsul județului și din municipiu.

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Tagged: , , ,

Published on aprilie 17, 2013 with No Comments

Agenda culturală a evenimentelor și activităților ce urmează să se desfășoare sub egida Consiliului Judeţean Arad şi a Centrului Cultural Județean Arad în 2013  este deosebit de atractivă pentru toți cetățenii

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene, ocazie cu care Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor. În contextul acestui an Centrul Cultural Județean, instituție culturală aflată în subordinea Consiliului Județean Arad va organiza atât în municipiu cât și în întreg județul Arad o serie întreagă de evenimente înscrise în cele mai diverse domenii precum artele spectacolului, arte plastice, literatură, cultură tradițională, divertisment și agrement, educație și formare, sport și multe altele. Oferta culturală se va adresa cetățenilor de pe întreg cuprinsul județului și din municipiu. Aceștia vor  avea acces liber și posibilitatea de a participa pe tot parcursul anului la toate manifestările culturale și de agrement care vor avea loc în cele mai diverse spații, convenționale sau non-convenționale și în aer liber.

„ Cultura a fost și va rămâne în continuare pentru administrația județeană o prioritate. Arădenii au fost și vor rămâne consumatori de cultură de cea mai înaltă calitate. Aceasta este motivația care  a stat la baza elaborării Strategiei Culturale a Județului Arad  implementată până în prezent cu succes urmând ca și în viitorul apropiat să asigurăm accesul  la cultură tuturor locuitorilor acestor meleaguri și de ce nu, celor care ne sunt oaspeți.

Politicile culturale ale administrației județene, adaptate la cerințele societății moderne încurajează dezvoltarea relațiilor interculturale și a proiectelor derulate în rețea. În acest context vor fi organizate pentru prima dată la Arad,  în perioada estivală Zilele Culturii Suedeze iar în toamna acestui an Zilele Culturii Austriece. Acest tip de eveniment intercultural are o deosebită importanță nu numai în plan diplomatic, el reprezentând totodată o deschidere spre  cunoașterea mai aprofundată a altor culturi și tradiții și spre colaborări și parteneriate în cele mai diverse domenii, de la cel cultural până la cel economic.” Nicolae Ioţcu

Evenimentele Centrului Cultural Județean Arad programate pentru acest an

Peisajul cultural al județului Arad, bogat în  evenimente devenite în timp tradiționale va fi completat anul acesta cu noi proiecte inițiate de către Centrul Cultural Județean Arad. Acestea au fost elaborate  ținând cont în primul rând de gustul și așteptările manifestate de public dar și de propunerile formulate în cadrul colaborărilor cu alte instituții din Arad, din România sau din alte țări europene.

Opinia publică a fost informată pe parcursul anului trecut cu privire la cele două proiecte culturale finanțate din fonduri europene, proiecte pe care Centrul Cultural Județean Arad le-a câștigat în anul 2012. Este vorba despre proiectul CreArt, în cadrul căruia  au fost deja susținute la Arad pe parcursul lunilor februarie, martie a.c. câteva evenimente importante și despre proiectul Green House (Casa Verde), care se va derula în cadrul unui parteneriat cu Primăria oraşului Mako din Ungaria. Prin acest proiect Tabăra de la Căsoaia  va beneficia de o investiţie de 500 000 de Euro, din care 10 000 de Euro reprezintă aportul Consiliului Judeţean  Arad.

Calendarul  anual al evenimentelor culturale oferă principalele repere ce definesc diversitatea şi multiculturalitatea ca elemente de referinţă ale spaţiului arădean. Având în vedere acest principiu Centrul Cultural Județean Arad va organiza  în continuare  proiecte, evenimente și activități care s-au bucurat în ultimii ani  de succes și notorietate.

În ordine cronologică menționăm câteva dintre acestea: Festivalul  muzical ptr. copii “STELUŢA de CRISTAL“, ediția a IV-a, Festivalul Judeţean de tineri interpreţi de muzică populară “FLOARE de pe CRIŞ“, ediţia a XX-a, Expoziţia de icoane pe sticlă “SPERANŢE” ediția  a IX-a, Festivalul muzical “POP STAR”, ediția a XXI-a, Campionatul internaţional de gătit în aer liber CUPA ARADULUI LA GASTRONOMIE, Târgul de produse şi preparate culinare tradiţionale , Festivalul internaţional de folclor “Aşa-i jocul pe la noi”, ediția a XIX-a, Supermaratonul Arad – Bekes şi retur, ediția a XVI-a, Turneul Internaţional de Tenis “Trofeul ILIE NĂSTASE”, Festivalul judeţean de folclor pentru preşcolari “Muguri de joc arădean”ediția  a III-a, ŞCOALA de VARĂ – module de instruire: atelier de creaţie, artizanat ecologic, pictură, teatru, dans, ediția a V-a, Festivalul de muzică uşoară SEBIŞ, ediția a XIV-a, CROSUL şi SEMIMARATONUL Judeţului Arad, ediția a III-a, Festivalul Concurs de Folclor “IOAN T.FLOREA”, ediția a IV-a, Moneasa – Mountainbike Maraton 2013, ediția a II–a, Târgul de fete de pe Muntele Găina, PARADA CLĂTITELOR , SĂRBĂTOAREA CODRENILOR, CĂSOAIA MUSIC FEST, Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional, ediția a XI-a, Festivalul concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului-Moneasa , ediția a XLIV-a (a 44 –a), RALIUL ARADULUI – Campionat Naţional, ediția aV-a, Festivalul Itinerant Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş-Măderat, ediția aV-a, Festivalul de literatură “DOREL SIBII”, ediția a XIV-a – Tabără de creaţie literară, Festivalul Vânătorilor, ediția aVI-a, Festivalul Minorităţilor, ediția a VIII-a, Bienala de Artă MEETING POINT, 1 DECEMBRIE Ziua Naţională a României, Festivalul  Itinerant “CARAVANA TRADIŢIILOR de IARNĂ“, ediția  aVII-a, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, Comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Pe tot parcursul anului vor fi lansate noi producții editoriale, vor fi organizate spectacole, expoziții, tabere de creație, concursuri, simpozioane și conferințe grupate generic sub titlul ZILELE CULTURII JUDEȚULUI ARAD și vor fi susținute conferințe culturale în seria ”ÎNTÂLNIRI CU PERSONALITĂȚI ALE VIEȚII CULTURALE ROMÂNEȘTI”. Vor fi invitați să conferențieze doamna Aurora Liiceanu, domnul Radu Duda, domnul Dan Cristian Turturică și alții.

Între proiectele noi ce urmează a fi prezentate publicului anul acesta regăsim festivaluri, competiții, târguri, tabere tematice, aniversări și alte tipuri de manifestări culturale, educative sau sportive dintre care  amintim “Enduro Ghioroc“, Aniversarea a 180 de ani de la înființarea primului Conservator de muzică din România și 55 ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Artă Arad , Palatul Cultural- 100 de ani  și multe altele.

Teatrul de vară, unul dintre cele mai importante proiecte noi inițiate de Centrul Cultural Județean,  își va deschide în vara acestui an prima stagiune estivală cu o Gală de operetă în premieră la Arad. Evenimentele din stagiune vor fi programate miercuri seara. Programul  va cuprinde spectacole de teatru pentru cei mari și pentru cei mici, operă și musical pentru copii, concerte, show-uri, spectacole sincretice, film, operă și balet.  Îi vom avea ca invitați pe actorii Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Victor Rebengiuc, Grigore Leșe, etc.

Programul detaliat al stagiunii va fi făcut public în curând.

Pe întreaga perioadă estivală Teatrul de vară va oferi spațiu de desfășurare pentru ateliere de creație, spectacole susținute de profesorii și elevii Școlii Populare de Arte precum și pentru alte activități sportive, educative și/sau de agrement.

Trei importante instituții arădene reprezentând administrația, cultura și spiritualitatea județului nostru,  își vor da mâna în cadrul unei colaborări care se dorește a fi o piatră de temelie pusă la fundamentul edificiului simbolic ce urmează a fi  ridicat pe terenul fertil al tradiției,  culturii și spiritualității  arădene. Este vorba despre Consiliul Județean, Centrul Cultural Județean și Arhiepiscopia Aradului care vor organiza  Festivalul internaţional de artă “FILOCALIA”, Tabăra studenţească „HRISTOS ÎN MIJLOCUL NOSTRU” iar în toamna acestui an Festivalul internaţional de film creştin „AREOPAG”, eveniment cultural care va avea cu siguranță un mare impact asupra comunității arădene.

„Toți concetățenii noștri sunt așteptați cu porțile deschise să ia parte la toate acțiunile noastre, îi invităm și îi așteptăm cu drag în număr cât mai mare să se bucure de oferta noastră culturală.” Ana-Maria Dragoş

Opinia publică va fi informată cu regularitate și în detaliu cu privire la evenimentele CCJA pe tot parcursul anului, atât prin materialele de presă cât și prin intermediul paginii de internet, accesând adresa www.ccja.ro

 

No Comments

Comments for Oferta culturală adresată cetățenilor de pe întreg cuprinsul județului și din municipiu. are now closed.