Oare Dragobetele mai pupă fetele? Dragobetele – flăcăul năvalnic…

Written by admin. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 17, 2016 with No Comments

vladan3 (Copy)

Sărbătoare păgână a reînvierii naturii, a primăverii, a fertilității, ițită din rădăcini dacice, – se presupune!,  ”Dragobetele” este sărbătoarea românească a dragostei.

De ”Dragobete” (24, 28 februarie) flăcăii și fetele  pornesc  să adune primele flori, aprind  focuri pe dealuri și în sufletele lor. ”Dragobetele – flăcăul năvalnic” și îndrăgostitor, poate fi fiul Dochiei, protectorul naturii și-al nunților.

Sărbătorea dragostei se prefigurează, însuflețește privirea și imaginația estetică a trecătorului prin bibliotecă, grație exponatelor confecționate manual de Cristina VLĂDEAN.

Expoziția  de coliere, brățări, gablonțuri  sărbătorește  cromatic – simbolic dragostea și  pe Cupidonul ei. ”Dragobetele – flăcăul năvalnic” închipuit de piesele Cristinei VLĂDEAN urmează, caută simbolurile tradiționale românești: roata vieții, stâlpul funerar (anterior crucii), arborele vieții, motivul soarelui, elementele fundamentale ale universului.

Flăcăul năvalnic din  expoziția de la bibliotecă Îndrăgostește fetele…, Învârte roata vieții… , Renaște și colorează natura…, Sădește Arborele vieții…, Logodește apa cu focul, pământul cu aerul, lumina cu umbra, masculinul cu femininul. Și o face convingător și pasional. Ca și autoarea exponatelor, care pot fi admirate până în data de 10 martie 2016.

Lucia Bibarţ

No Comments

Comments for Oare Dragobetele mai pupă fetele? Dragobetele – flăcăul năvalnic… are now closed.