Mihai-Răzvan Ungureanu: “Avem nevoie de sprijinul partenerilor europeni pentru a scoate la lumină o altă clasă politică”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on martie 01, 2014 with No Comments

 

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, afirmă că avem nevoie de sprijinul partenerilor europeni pentru a scoate la lumină o altă clasă politică, o clasă care să guverneze în logica interesului public şi nu în cea a grupurilor de interese.

“Salut cu satisfacţie rezoluţia Parlamentului European privind crearea unui mecanism de sancţionare a derapajelor de la normele statului de drept, inclusiv prin îngheţarea fondurilor europene. Noi românii am văzut nu doar o dată în ultimii doi ani cum ura politică şi interesele personale pot provoca în foarte scurt timp efecte grave asupra unui sistem democratic pe care l-am construit cu mari eforturi. Din păcate, observăm cum deciziile politice sunt din nou dictate de interese de clan mascate sub măsuri populiste şi lozinci înşelătoare. Aceste reîntoarceri la modele de tristă amintire ne alarmează. Avem nevoie de sprijinul partenerilor europeni pentru a scoate la lumină o altă clasă politică, una care să guverneze în logica interesului public şi nu în cea a grupurilor de interese.” a spus Mihai-Răzvan Ungureanu.

Potrivit lui Ungureanu, propunerea PE privind crearea unui sistem de alertă timpurie şi a unei proceduri de îngheţ a fondurilor europene va contribui în mod substanţial la evitarea încălcării ordinii de drept a Uniunii.

Fostul premier al României a notat că statul de drept nu este un criteriu negociabil, iar orice guvernare care deviază de la aceste norme trebuie să fie supusă unor procese corective eficiente.

“În acest moment, fondurile nerambursabile constituie unul dintre cele mai elocvente argumente prin care guvernele naţionale pot fi stimulate să asigure respectarea normelor statului de drept. Am speranţa că această propunere va fi pusă în practică în cel mai scurt timp, prin implicarea Comisiei Europene în acest demers.” a mai notat Mihai-Răzvan Ungureanu.

Declaraţia preşedintelui Forţei Civice vine după ce preşedintele grupului de State Împotriva Corupţiei din Consiliul Europei (GRECO), Drago Kos, a declarat ieri, la Bucureşti, că România riscă urmări “foarte grave”, inclusiv îngheţarea finanţărilor europene, din cauza încetinirii ritmului luptei împotriva corupţiei după aderarea la UE.

Potrivit lui Kos, “România avea multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi nu le-a făcut. S-ar putea ca România să plătească, în final, nerespectarea acestor angajamente, aşa cum se află în prezent în pericol Bulgaria, căreia s-ar putea să i se îngheţe toate finanţările europene, din cauza lipsei rezultatelor concrete în lupta împotriva corupţiei”.

No Comments

Comments for Mihai-Răzvan Ungureanu: “Avem nevoie de sprijinul partenerilor europeni pentru a scoate la lumină o altă clasă politică” are now closed.