Mihai Fifor : Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Agriculturii, Florin Barbu susțin STRICT asigurarea TRANZITULUI si NU a IMPORTULUI de cereale din Ucraina.

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on august 28, 2023 with No Comments

Nici vorba de importuri, pentru care există INTERDICȚIE europeană!

România a cerut oficial prelungirea interdicției. România consideră că această chestiune trebuie soluționată prin dialog amiabil cu cei din Comisia Europeană.

De altfel, este important sa subliniem că premierul s-a referit doar la dublarea capacității de tranzit pe Dunăre, pe Canalul Sulina, fără să se pună presiune pe Portul Constanța.

Pe de alta parte, solicitarea oficială a României adresată Comisiei Europene pentru extinderea, până la sfârșitul anului, a interdicției privind STRICT IMPORTUL cerealelor din Ucraina nu reprezintă și nu poate fi interpretată ca demers ostil Ucrainei.

Interesul Ucrainei este să vândă produse în TERȚE țări, pe piața europeană și mondială, iar România o sprijină din plin.

Deja s-a convenit politic, după întâlnirea recentă a premierilor României și Ucrainei, un program complex de acțiuni privind creșterea consistentă a TRANZITULUI mărfurilor ucrainene prin țara noastră; dublarea capacității de tranzit, de la 2 milioane de tone/lună la cel puțin 4 milioane de tone lunar, permiterea navigației non-stop pe canalul Sulina, utilizarea căii ferate pentru transportul cerealelor.

Distinct de solicitarea de prelungirea a interdicțiilor de IMPORT a cerealelor de Ucraina, pentru protejarea fermierilor români, ministrul Agriculturii solicită Comisiei Europene și o subvenție de 30 euro/tona de cereale transportată, drept compensație pentru pierderile rezultate din întârzieri și creșterea costurilor cu transportul.

 Deputat Mihai Fifor

Președinte PSD Arad

Biroul de Presă al PSD Arad

 

No Comments

Comments for Mihai Fifor : Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Agriculturii, Florin Barbu susțin STRICT asigurarea TRANZITULUI si NU a IMPORTULUI de cereale din Ucraina. are now closed.