Mesajul selecționerului FITN 2015

Written by admin. Posted in Uncategorized

Tagged: , , , , ,

Published on mai 05, 2015 with No Comments

Un eveniment dinamic și fresh. Festivalul Internațional de Teatru Nou (9-17 mai 2015) ajunge anul acesta la cea de a treia ediție. O ediție care strânge laolaltă, vreme de nouă zile, producții noi și reprezentative pentru scena românească. Ca și în anii trecuți, selecționer al FITN este teatrologul Claudiu Groza. Iată care este mesajul acestuia pentru publicul arădean:

Pentru voi, spectatorii!

Festivalul Internațional de Teatru Nou ajunge în 2015 la ediția a treia. Evident, nu-i neapărat momentul unui „bilanț”. Dar, așa cum un copil de trei ani e diferit de bebelușul de câteva luni, pot remarca felul în care FTN a crescut din 2013 încoace. A crescut frumos, mai ales datorită vouă, spectatorii săi, care i-ați cucerit prin entuziasmul vostru pe artiștii invitați, făcându-i nu doar să-și dorească revenirea la Arad, ci și să promoveze festivalul.

Am fost întrebat recent cum a fost selecția acestei ediții. A fost dificilă, trebuie să recunosc. Am avut o listă preliminară mai mare; „oferta” teatrală crește an de an, mai ales în rândul companiilor independente, și mulți creatori au ținut să-mi propună producții noi, pe lângă cele pentru care optasem eu. Așa că lista finală a FTN s-a alcătuit după multe tăieturi, îngândurări, regrete că nu putem avea în festival toate spectacolele care ne-au plăcut și nouă.

Sperăm ca vouă, în special, să vă placă spectacolele care vă vor fi prezentate în cele 8 zile de „teatru nou” la Arad. Vă invit să veniți să le vedeți cu poftă, fără prejudecăți, căci am invitat la FTN artiști și spectacole, nu „teatre de firmă”. Vă invit să veniți la teatru pentru talentul actorilor și regizorilor, pentru frumusețea reprezentațiilor, și nu pentru faima instituțiilor producătoare. Lucruri minunate se fac în România în fiecare colț de țară. O să vedeți, venind la teatru.

Comedii savuroase, spectacole „angajate”, drame care te izbesc în conștiință, povești care te pun pe gânduri, montări spectaculoase, texte clasice jucate cu o prospețime fermecătoare, a „noului”, toate fac parte din programul pe care vrem să-l împărtășim cu voi. Încercați să nu le ratați, ca să nu vă pară rău după aceea.

Cu o parte din artiști vă veți reîntâlni, iar unii din ei vă sunt de acum prieteni. Cu alții vă veți împrieteni acum, cu siguranță. În orice caz, vă doresc 8 zile de bucurie teatrală, pentru că FTN este un festival pentru voi, spectatorii!

Claudiu Groza

selecționerul FTN

No Comments

Comments for Mesajul selecționerului FITN 2015 are now closed.