Eusebiu Pistru: ”Master Planul Guvernului Ponta este plin de sume SF, iar Aradul a cam fost uitat”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 13, 2015 with No Comments

 

Deputatul PNL Arad Eusebiu Pistru, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că Master Planul de Transporturi întocmit de Guvernul Ponta este plin de sume desprinse din fimlele științifico-fantastice. În același timp, parlamentarul liberal s-a declarat foarte dezamăgit de faptul că județul Arad n-a fost inclus în acest Master Plan.

          „Am participat la o discuție pe tema Master Planului de Transporturi, împreună cu comisiile reunite pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților și Senat. Discuția a avut loc la Ministerul Transporturilor, participând și domnul ministru Ioan Rus. După ce anul trecut, în luna decembrie, a fost prezentată o variantă, după care a fost pus în dezbatere, iar în această săptămână, după dezbatere, au apărut cu 650 km mai multe autrostăzi, unele drumuri expres în plus (interese politice), alte sume de bani pentru aeroporturi, alte sume pentru calea ferată și alte sume pentru porturi. Ceea ce vreau să scot în evidență este faptul că domnul Rus a făcut o prezentare pompoasă, foarte frumoasă, cu hărți colorate, cu drumuri, cu aeroporturi, valoarea acestui Master Plan ajungând, doar pe sectorul rutier, la o sumă de peste 26,5 de miliarde de euro, o sumă enorm de mare, care nu este conformă cu realitatea. În ceea ce privește sectorul feroviar, suma totală ajunge la peste 19,5 miliarde de euro. În sectorul naval suma totală se ridică la 2,277 de miliarde de euro, pe sectoare intermodale vorbim de 165 milioane de euro, iar pe sectorul aerian de 599 de milioane de euro. În total, pentru acest Master Plan, România ar avea nevoie de 49,99 de miliarde de euro. După părerea mea, aceste sume sunt desprinse din filme SF și nu au legătură cu realitatea, nefiind posibil ca noi să avem vreodată acești bani. Noi avem, din exercițiul financiar 2014-2020, 34,985 de miliarde de euro, dar asta ar însemna să îi luăm pe toți”, a declarat Eusebiu Pistru.

În ceea ce privește includerea Aradului în acest Master Plan de Transporturi, deputatul PNL Arad spune că județul nostru a fost uitat din nou.

„Deși în sectorul aerian se discută de sume de aproape 600 de milioane de euro, aici nu este inclus și Aeroportul Arad. Din cele 15 aeroporturi din țară, doar două nu sunt incluse, cel din Arad și cel din Satu Mare. Este pentru al doilea an consecutiv când acest Guvern nu dă nici un ban pentru Aeroportul Arad. Totuși, cei din PSD Arad vin și ne spun că Guvernul dă bani pentru Arad. Vă dau un exemplu petrecut în finalul anului precedent, când domnul deputat Măduța a venit și ne-a spus că Guvernul Ponta a alocat peste 10 milioane de lei pentru drumurile din Arad. Este adevărat, au alocat acești bani, dar nu de la Guvern, ci tot din banii arădenilor, mai exact din TVA-ul colectat la nivelul județului Arad, iar acest lucru nu l-au spus. Nu au fost bani dați de la Guvernul României, din bugetul de stat, pentru a repara aceste drumuri, ci au fost dați pentru TVA-ul care a fost colectat din județul Arad. Să nu mai vină domnii de la PSD cu texte de genul <am dat la Arad 10 milioane de lei>, pentru că toți acești bani doar se întorc înapoi. Atunci să considere cei din PSD că dau bani pentru județul Arad, când acei bani vor veni de la bugetul de stat, nu tot din banii arădenilor, bani care sunt trimiși la București”, a mai declarat Eusebiu Pistru.

Totodată, deputatul Pistru spune că acest Master Plan nu este deloc credibil, nefiind evidențiată nicio sursă de finanțare și neexistând niște termene clare de începere a licitațiilor, începere a lucrărilor și de finalizare a lucrărilor. Parlamentarul liberal mai spune că o altă problemă a acestui Master Plan este aceea că nu au fost stabilite prioritățile. „Ne-au arătat o listă cu câteva autostrăzi, ne-au arătat o listă cu câteva drumuri expres și ne-au mai pus o listă, una pe care n-a înțeles-o nimeni și pe care nimeni n-a știut s-o explice, cu drumuri <Trans Regio> și <Regiostrans>. Nici măcar ministrul Ioan Rus nu știa ce fel de drumuri sunt acestea, ne spunea ba că sunt drumuri județene, ba că sunt drumuri care trebuie reabilitate. Atât timp cât există o denumire pentru drumuri, de ce mai venim cu noi denumiri? Iar dacă tot fac acest lucru, ar trebui să explice clar tuturor ce fel de drumuri sunt acestea. Situația din România este tragică, iar ei aruncă cu sume fără să explice exact pe ce fel de drumuri se duc. Avem peste 15.000 de km de drumuri naționale, din care 11.000 de km au nevoie de reparații urgente”, a mai declarat deputatul Eusebiu Pistru.

Cât despre Coridorul de Transport nr. IV Paneuropean, parlamentarul PNL spune că este sceptic și că s-ar bucura dacă românii vor putea circula pe autostrada Sibiu-Vâlcea-Pitești până în 2020, pentru că, la cum arată situația actuală, lucrurile nu par a fi rezolvate mai repede.

„Există niște pași care trebuie urmați. Trebuie reactualizat studiul de fezabilitate, fără acesta neputând fi făcută cererea de finanțare pentru a atrage fonduri europene. După studiul de fezabilitate, trebuie făcută cererea de finanțare, urmează licitația, foarte probabil contestațiile licitației, abia apoi începând lucrările. Eu sper să circulăm mai repede pe această autostradă, dar la cum se mișcă lucrurile, trebuie să fim fericiți dacă va fi finalizat în 2020”, a mai explicat Eusebiu Pistru.

No Comments

Comments for Eusebiu Pistru: ”Master Planul Guvernului Ponta este plin de sume SF, iar Aradul a cam fost uitat” are now closed.