Manifestări de Ziua Armatei Române, în Ungaria

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , ,

Published on noiembrie 04, 2016 with No Comments

img_4714
Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, reprezentat de către Excelența Sa, Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, în Ungaria, prin manifestări diverse, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie. La data de 02 noiembrie 2016, Consulatul General al României, a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”,  în cinci locaţii din cadrul circumpscripţiei consulare de care răspunde,  ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români cu ocazia Zilei Armatei Române. 
Manifestările  au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori. Asistenţa religioasă a fost asigurată de către părintele Ionuţ Negrău, preot misionar la Săcal-Ungaria, (judeţul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria,
Oraşul Debrecen este reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar. Aici au fost depuse coroane la monumentul ostaşului roman, denumit în limbaj popular “Fecioara alba”, monument aflat în Piaţa Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul Szentei Tamas, director în cadrul primăriei locale, în numele căreia a depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la cimitirul municipal din Debrecen, unde la “Monumentul ostaşului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului,  au fost depuse coroane si de asemenea ţinut un moment de reculegere.
Ulterior acestora, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de către vice-notarul primăriei locale, dr. Szathmari Anita. La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român”, au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă.
Tot în ziua de 02 noiembrie 2016,  Consulatul General al României la Gyula a organizat la Nagykereki şi Săcal (Korossakal), localităţi din jud. Hajdu-Bihar, ceremonii la  monumentele ostaşilor români care şi-au jertfit vieţile în aceste locuri. La ceremonia de la Nagykereki au participat un grup de cetăţeni din localitate, dintre care unii de origine românească, stabiliţi aici dupa anul 1990.  La ceremonia de la Săcal a participat şi Eva Boncza, preşedintele Autoguvernării Rămâneşti din localitate.
Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat şi la ceremonialul militar româno-maghiar dedicat Zilei Armatei Române, care a avut  a avut loc, marţi, 25 octombrie, la Budapesta.
Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţă pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria,  precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară. Au participat printre alţii Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta,  Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged. Părintele Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii  Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujbă religioasă în memoria eroilor români.
La eveniment a participat şi o delegaţie militară română, din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” din Cluj-Napoca, condusă de generalul de brigada Nicolae Tonu, Comandant Adjunct. Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi magiari, a continuat cu o recepţie, organizată de Ambasada României la Budapesta.

No Comments

Comments for Manifestări de Ziua Armatei Române, în Ungaria are now closed.