Mâine, o nouă ediţie a campionatului național la tăiat lemne, cu arădeanul Ionel Mariniţă printre protagonişti

Written by florin coita. Posted in Sport, Top News

Tagged: , , , , ,

Published on iulie 29, 2016 with No Comments

lemne

Actualul campion național în competiția STIHL Timbersports este Dan Petrescu, în vârstă de 31 ani. Mâine acesta se va lupta pentru a-și păstra titlul cu încă nouă atleți. Petrescu este determinat să rămână pe podium atrenându-se cu buștenii până la patru ore pe zi. Alături de Dan Petrescu vor mai evolua în concurs Nagy Botond, Ionel Mariniţă (Arad), Costel Pleș, Carol Palfi, Nagy Csongor, Balazsi David, Ştefan Hodoroabă, Drăguşanu Dumitru și Szilard Cser, tânărul de numai 19 ani, care a avut o evoluție spectaculoasă în competiţia internaţională de rookies.

Campionatul Național STIHL Timbersports 2016 se va desfășura în piața Sigma din centrul Sighișoarei, începând cu ora 15.00. Competiția are deja şapte ani consecutivi de când se organizează în România, iar la nivel internațional disciplina împlinește anul acesta 31 de ani.

“Din acest an am introdus un nou format competițional, mult mai suplu, exact după modelul competițiilor internaționale. Practic, concursul va avea o structură piramidală, cu trei runde eliminatorii. Astfel, în runda a treia vor rămâne patru atleți, dintre care unul va fi desemnat campion național. Toți patru vor forma echipa națională care ne va reprezenta în noiembrie la campionatul mondial din Stuttgart, iar câștigătorul va lupta la individual. Am optat pentru trecerea la noul format pentru a crește gradul de spectaculozitate al competiției, astfel că pe o durată mult mai scurtă de timp probele se vor desfășura mult mai intens” declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.

“De câteva luni am demarat o campanie de recrutare pentru noi atleți și, până în prezent, avem 30 de înscriși, care vor începe antrenamentele din acest an la un nou club în Cluj. Sperăm ca prin creșterea bazei de selecție să putem aduce o plus valoare competițională atât la nivel intern, cât și la întrecerile internaționale”  precizează Ioana Ghineț.

Pentru aceste competiții topoarele sunt produse de o singură firmă, în Noua Zeelandă, un astfel de topor valorând peste 600 de euro. Un alt echipament pretențions este joagărul, produs exclusiv în Australia și care poate fi folosit doar la 10 tăieri, costul său ridicându-se la 2.600 de euro. După folosire, un joagăr de competiție este trimis înapoi în Australia pentru a fi ascuțit de producător pe utilaj conceput special pentru această operațiune. Pe lângă topoare și joagăre, doar atleții care vor ajunge în runda a treia la Campionatul Naţional vor mânui un super motoferăstrău tunat, în valoare de 6.500 euro, care dezvoltă nu mai puțin de 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h.

Structura concursului național STIHL Timbersport 2016

Runda 1 – 10 participanți, 3 probe: tăierea pe orizontală, tăierea cu motoferăstrăul MS 661, tăierea pe verticală

Runda 2 – 6 participanți, 2 probe: tăierea cu joagărul, tăierea la înălțime pe două plăci

Runda 3 – 4 participanți, 1 probă: tăierea cu supermotoferăstrăul

Primul Campionat Național STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Săcuieni, Bihor, oraşul Pecica găzduind ediţia de acum doi ani. Organizatorii din acest an a Campionatului Naţional STIHL Timbersports sunt  STIHL România și AGROMAN din Sighişoara.

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Mâine, o nouă ediţie a campionatului național la tăiat lemne, cu arădeanul Ionel Mariniţă printre protagonişti are now closed.