Lupaş: în problema faţadelor, Primăria vine cu o variantă slabă a ce am propus cu aproape 5 ani în urmă

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: ,

Published on ianuarie 10, 2020 with No Comments

Marin Lupaș declară că Regulamentul pentru faţade este încă o manevră `de faţadă` a administrației PNL, 20% fonduri nerambursabile sunt prea puţin când legea menționează până la 50%, excepţiile sunt destul de restrictive iar birocrația este lăsată tot pe capul oamenilor.

Nu înțeleg de ce nu vrea PNL să ajute oamenii și orașul nostru cu adevărat. De ce la Oradea se poate și la Arad nu?! După ani de zile în care le-am propus să vină cu o soluţie de ajutor, abia în ianuarie 2020 Primăria propune o minimă schemă de susţinere prin acest regulament, deşi Aradul ar avea nevoie de mai mult. Vorbim de un proiect care poate aduce oraşului nostru multă imagine pozitivă, e de-ajuns să privim la Oradea unde clădirile s-au făcut deja şi toată lumea laudă acţiunea administraţiei. La Arad, PNL-ul domnului Falcă a preferat să nu facă nimic mulţi ani, apoi când legislaţia a permis explicit posibilitatea unui ajutor în 2016, Primăria a înaintat cu varianta supra-impozitării de până la 500%, în funcţie de gradul de deteriorare. Deşi am atras atenţia că fiecare caz de clădire trebuie analizat în parte, iar oamenii nu au toţi fondurile necesare renovărilor”, declară Marin Lupaș.

În 2013 Primăria a făcut un inventar și a trimis înștiințări proprietarilor de imobile. Apoi au obligat la agățarea unor afișe cu ATENȚIE CADE TENCUIALA pe imobilele cu probleme.  În primăvara lui 2016 fostul primar Falcă declara într-o conferință de presă că este surprins că nimeni nu făcuse formalitățile de a se înscrie pentru creditele oferite între timp de Primărie cu o perioadă de rambursare de 5 ani. O soluție de asistență, prin granturi, propusă de Lupaș nu a fost luată în calcul.

În schimb, în decembrie 2017 administrația PNL vine cu o măsură coercitivă de supra-impozitare de până la 500%. Marin Lupaș propusese într-o ședință a Consiliului Local să se amâne taxarea până ce se face o anchetă socială, adică o situație privind veniturile proprietarilor clădirilor supuse supraimpozitării. Majoritatea PNL nu a dorit acest lucru și a votat pentru supra-impozitare.

Suntem în ianuarie 2020, iar consilierul Lupaș și-a păstrat consecvența şi s-a abţinut de la a vota supra-impozitările precum şi respingerea sutelor de plângeri făcute de proprietari împotriva administrației PNL. Primăria propune acum un grant și Regulament slab în comparație cu cel al administraților vecine. La Oradea, Primăria oferă credite fără dobândă, ce vor fi rambursate în proporție de 80%. Celelalte 20% reprezintă proiectul tehnic și dirigenția de șantier, asigurate de către primărie! Rambursarea se face pe o durată de 5 ani, interval de timp în care proprietarii sunt scutiți de la plata impozitelor.

Acum, după un an cu sute de procese în care proprietarii multor imobile contestă supra-impozitarea liberală şi cu alegerile locale bătând la uşă, se vine în sfârşit cu ceva. Și cu toate acestea, tot nu se oferă cât permite legea sau cum se face la Oradea. Se lasă pe seama oamenilor toate hățișurile birocratice de care de exemplu cei din administrația orădeană se ocupă ei! Cine beneficiază de grant? Arădenii nu sunt ajutaţi realmente să-şi renoveze clădirile, ci este doar o chestiune de imagine şi o finanţare de care beneficiază firmele de construcţii care sunt dispuse să intre în hăţişul birocratic al licitaţiilor făcute de Primăria Arad, asta dacă cei de la PNL nu s-au gândit deja la cine vor oferi acele cheltuieli și-așa mici de 20% din costurile eligibile”, transmite Marin Lupaş.

No Comments

Comments for Lupaş: în problema faţadelor, Primăria vine cu o variantă slabă a ce am propus cu aproape 5 ani în urmă are now closed.