Iustin Cionca: „Ponta a crescut datoria publică cu 19 miliarde de euro, deși se laudă cu creșterea economică”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on octombrie 01, 2015 with No Comments

acionca

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că datoria publică a României a crescut, de când Victor Ponta este prim-ministru, cu peste 19 miliarde de euro, deși atât premierul, cât și colegii săi din PSD, se laudă cu creșterea economică, iar investițiile sunt inexistente.

            „Am mai spus și în alte rânduri că acea creștere economică pe care o invocă atât premierul Ponta, cât și colegii săi din PSD, nu este resimțită de români. Ei bine, cu părere de rău pot să spun că nu va fi resimțită nici de acum înainte, pentru că datoria publică a României a crescut, de când Victor Ponta este prim-ministru, cu peste 19 miliarde de euro. La cele 19 miliarde putem adăuga încă 5 miliarde de euro pe care Guvernul Boc le-a lăsat în visteria statului, bani pe care Victor Ponta nu îi poate justifica românilor. Și, în timp ce datoria publică a crescut simțitor, investițiile sunt inexistente. De când a preluat guvernarea, Ponta a alocat tot mai puțini bani pentru investiții. Și totuși, deși a alocat mai puțini bani, nici măcar aceștia nu au fost cheltuiți pe investiții, pentru că la fiecare final de an cifrele arătau că nu s-au cheltuit nici măcar 50% din cât se propusese inițial. Ce s-a întâmplat cu acești bani? De unde vine datoria asta de peste 19 miliarde de euro? Vine din pomenile pe care Victor Ponta le-a tot dat diferitor categorii sociale, în speranța că le va câștiga simpatia și, totodată, votul. Dar Victor Ponta știe că îndestularea clientelei politice a PSD nu este suficientă pentru a câștiga alegerile în 2016, recurgând și la manipulări grosolane ale cifrelor prin compararea rezultatelor cu anii de vârf ai crizei economice”, a declarat Iustin Cionca.

            În același timp, prim-vicepreședintele PNL Arad spune că Victor Ponta nu respectă nici măcar legile promovate de el și de colegii săi din PSD, iar transparența cheltuirii banului public este aproape inexistentă.

            „Faptul că Victor Ponta guvernează cu un dispreț total față de lege nu cred că mai miră pe nimeni, dar, totuși, ne-am fi așteptat de la el să respecte măcar legile promovate de Guvernul Ponta și votate de majoritatea parlamentară a PSD, o majoritate care îl susține necondiționat la guvernare. Spre exemplu, în anul 2013, Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice a fost modificată și completată prin Legea nr. 270/2013, conținând unele prevederi în sensul creșterii transparenței decizionale privind procesul bugetar, la propunerea Guvernului Ponta, în baza angajamentelor luate în fața finanțatorilor internaționali și a electoratului. De aproximativ trei ani, Victor Ponta ţine la sertar proiectul de hotărâre întocmit de Ministerul Finanţelor, întocmit în baza Legii nr. 270/2013 care se referă la creşterea transparenţei şi a eficienţei utilizării banului public. Nu contează că, de la an la an, Curtea de Conturi a României atrage atenţia asupra lipsei de transparenţă în creştere, în special a resurselor financiare alocate din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. Nu contează faptul că, mai ales în ultimii ani, Curtea de Conturi a României arată sume în creştere utilizate ineficient, abuziv sau într-o totală netransparenţă. Victor Ponta refuză să crească transparenţa în utilizarea banilor din buget, pentru că numai aşa îşi poate recompensa clientela de partid şi se mai poate menţine la guvernare, deşi toată lumea a înţeles că adevăratul prim-ministru al României este Liviu Dragnea. De aici se explică și creșterea datoriei publice cu peste 19 miliarde de euro”, a mai declarat Iustin Cionca.

 

No Comments

Comments for Iustin Cionca: „Ponta a crescut datoria publică cu 19 miliarde de euro, deși se laudă cu creșterea economică” are now closed.