Iustin Cionca: „CCR a admis sesizarea PNL – Șova trebuie să ajungă în fața judecătorilor, iar Tăriceanu să își dea demisia”

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , , ,

Published on mai 07, 2015 with No Comments

 

Prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, a explicat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că CCR a admis sesizarea depusă de liberali în cazul votului din Senat pentru cererea de arestare preventivă a lui Dan Șova și că această decizie trebuie pusă în aplicare de urgență. Totodată, Cionca spune că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trebuie să demisioneze din funcție pentru că a blocat decizia timp de o lună și jumătate.

„Acum trei săptămâni vă spuneam că domnul Călin Popescu Tăriceanu trebuie să demisioneze din fruntea Senatului pentru blocarea deciziei în cazul cererii de arestare preventivă a lui Dan Șova. Ulterior, PNL a depus o sesizare la Curtea Constituțională a României privind hotărârea Senatului în cazul Șova, sesizare care ieri a fost admisă de către judecătorii Curții. Drept urmare, după o lună și jumătate de când domnul Șova ar fi trebuit să ajungă în fața unui judecător care să admită sau să respingă arestarea preventivă cerută de DNA, vine decizia CCR, care trebuie pusă în aplicare de urgență. Ceea ce s-a întâmplat în cazul Șova reprezintă un mare abuz și, totodată, decredibilizarea instituției Senatului. În consecință noi, Partidul Național Liberal, considerăm că un pas necesar pentru recredibilizarea Senatului este demisia de urgență a lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea instituției. Timp de o lună, Tăriceanu și PSD au blocat efectiv decizia în cazul Șova, protejându-l de Justiție. Același domn Tăriceanu a modificat în grabă Regulamentul Senatului și Statutul parlamentarilor pentru a lăsa fără obiect contestația PNL. Cu toate acestea, Senatul a emis hotărârea abia după o lună de la solicitarea DNA, dând o interpretare neconstituțională votului, un vot care în Senat a fost favorabil cererii DNA. Curtea Constituțională l-a obligat, totuși, pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să emită această hotărâre, ca urmare a sesizărilor depuse concomitent de PNL, CSM și președintele Iohannis”, a declarat Iustin Cionca.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL Arad a explicat că liberalii nu cer reluarea votului în cazul Șova, pentru că votul din 25 martie a fost valabil și trebuie pus în aplicare. În același timp, liberalul spune că demisia lui Dan Șova din Senat ar ajuta la rezolvarea mai rapidă a acestui caz.

PNL NU cere reluarea votului în cazul Dan Șova! După cum a fost redactată o hotărâre de respingere în cazul său, acum trebui redactată o hotărâre de adoptare a solicitării DNA de încuviințare a arestării senatorul Dan Șova. Votul din 25 martie rămâne valabil, iar PNL consideră că trebuie să ducă la încuviințarea solicitării DNA. În baza procesului verbal, care a constatat rezultatul votului, Senatul este obligat să redacteze o hotărâre de încuviințare. De altfel, în acest sens a fost exprimată și prima decizie a Curții Constituționale. De asemenea, pentru a rezolva acest caz cât mai repede PNL solicită demisia lui Dan Șova din Senat. În tot acest timp Victor Ponta, PSD și Tăriceanu au folosit toate tertipurile  și artificiile procedurale pentru a tergiversa momentul în care Dan Șova ar ajunge în fața judecătorului, care să decidă asupra solicitării DNA”, a mai declarat Iustin Cionca, adăugând, totodată, că PNL susține egalitatea și fața legii și consideră că imunitatea parlamentară nu trebuie să-i pună pe politicieni deasupra Justiției și Legii.

 

No Comments

Comments for Iustin Cionca: „CCR a admis sesizarea PNL – Șova trebuie să ajungă în fața judecătorilor, iar Tăriceanu să își dea demisia” are now closed.