Ioan Cristina: “Încadrarea în muncă a absolvenţilor de liceu, o prioritate pentru guvernul USL”

Written by admin. Posted in Politica, Top News

Tagged: , , , , , , ,

Published on august 01, 2013 with No Comments

Senatorul Ioan Cristina, co-preşedinte al USL Arad, a afirmat într-o conferinţă de presă că recenta creştere a ratei şomajului este o situaţie punctuală, cauzată de numărul mare de absolvenți de învățământ liceal. De aceea, Guvernul USL, prin intermediul Ministerului Muncii, promovează o serie de măsuri cu caracter special pentru stimularea încadrării în muncă a tinerilor absolvenți.

„Rata crescută a șomajului în luna iunie este generată de numărul mare al absolvenților de liceu care nu au luat examenul de Bacalaureat. Încadrarea în muncă a tinerilor absolvenți, indiferent de gradul lor de pregătire, reprezintă o prioritate a Ministerului Muncii, luându-se deja măsuri în acest sens”, a declarat Ioan Cristina.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie 2013, rata şomajului a fost estimată la 7,6%, aflându-se în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2012. În ultimele luni din 2012, şomajul era de 6,9%.

„O serie de companii au anunțat că fac angajări. Până la finele anului, prin investițiile derulate, se vor crea mai locuri de muncă, astfel încât această forță de muncă să fie absorbită. În plus, Ministerul Muncii asigură servicii de consiliere gratuită și cursuri pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, fiind preocupat de reglementarea situației tuturor absolvenților de instituții de învățământ, inclusiv a celor care nu obţin diploma de bacalaureat”, a declarat senatorul arădean, amintind că ministerul respectiv promovează o serie de măsuri cu caracter special pentru stimularea încadrării  tinerilor.

Este vorba de subvenţia acordată angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ. Aceasta se acordă timp de 12 luni (18 luni în situaţia absolvenţilor-persoane cu handicap), perioadă în care beneficiază lunar şi de o sumă diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor:

• 500 lei pentru nivelul de pregătire primar şi gimnazial;

• 600 lei pentru nivelul de pregătire liceu şi post-liceal;

• 750 lei pentru nivelul universitar.

Angajatorul este obligat să menţină în activitate angajatul 1,5 ani după finalizarea subvenţiei.

Există şi o primă de încadrare pentru absolvenţi. Aceasta este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă la data încadrării şi se acordă după 12 luni de la angajare.

O altă măsură vizează completarea veniturilor salariale ale tinerilor absolvenţi indemnizaţi. Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a acestei indemnizaţii, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei pentru care erau îndreptăţiţi să primească indemnizaţia. (În cazul celorlalte categorii de şomeri această sumă este egală cu 30 % din indemnizaţia de şomaj).

De remarcat, că odată înscrişi în evidenţe, tinerii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională (informare despre piaţa muncii, instruire in tehnici de căutare a unui loc de muncă, instruire în scrierea cv – ului, a scrisorii de intenţie ).

Absolvenții pot participa și la cursuri de formare profesională pentru care  nu sunt solicitate studii liceale cu diplomă de  bacalaureat.

No Comments

Comments for Ioan Cristina: “Încadrarea în muncă a absolvenţilor de liceu, o prioritate pentru guvernul USL” are now closed.